El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, gaudeix del tercer grau des de divendres passat quan, juntament amb la resta de presos polítics, va sortir de la presó de Lledoners. Tot i trobar-se en grau de semillibertat, Cuixart tem que no durarà massa. 

"Som conscients que el tercer grau serà molt efímer", ha dit el president d'Òmnium en una entrevista a Catalunya Ràdio abans de tornar a ingressar a la presó durant la setmana. Cuixart està convençut que la Fiscalia recorrerà el tercer grau, tal com ja va avançar El País la setmana passada.

Les eleccions

Sobre les eleccions del proper 14 de febrer, decretades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el president de l'entitat independentista ha assegurat que es tracta d'una "operació d'estat".

Segons Cuixart, "hi ha una operació d'Estat que passa per fer Salvador Illa president, més enllà de vetllar per la seguretat dels catalans". El TSJC ha decretat que els comicis se celebrin el 14 de febrer tot i la greu situació de la pandèmia del coronavirus i la majoria de partits catalans asseguren que no és el més prudent. Cuixart ho atribueix tot a un pla del govern espanyol que no es preocupa per la salut dels catalans i només vol situar el seu candidat socialista al capdavant de la Generalitat.

"Fins a les últimes conseqüències"

El president d'Òmnium ha demanat als partits sobiranistes que compleixin tot el que diuen que faran i que n'assumeixin les conseqüències. Cuixart ha afegit que la lliçó apresa és que s'ha d'estar disposat a dur a terme els compromisos "fins a les últimes conseqüències".

Davant la situació actual, Cuixart ha defensat que es necessiten "nous lideratges" que complementin els actuals. I ha considerat que ja hi són, però que han d'anar aflorant. "Potser estan en una patronal, un sindicat, a les associacions de veïns i fins i tot als partits", ha afegit.

L'indult

Cuixart ha rebutjat que l'indult sigui una solució i ha considerat que si el govern espanyol els vol indultar és perquè no vol afrontar una negociació política. I ha preguntat si s'han de deixar tirades les persones de la sindicatura electoral i la gent que està pendent de ser jutjada o les persones a qui se'ls demana penes de presó per defensar la llibertat d'expressió. En aquest sentit, ha reiterat que la resolució del conflicte no passa per "solucions individualitzades".

Finalment, el president d'Òmnium ha lamentat que la cultura estigui "pagant els plats trencats" i ha demanat a les institucions que prenguin mesures per a un sector que ha qualificat "d'essencial". "Els metros van plens i la cultura, que és segura, se'ns està fonent entre els dits. Estan negligint de salvar un sector que és clau", ha denunciat.

Foto principal: Cuixart arribant a un acte d'Òmnium després de sortir de Lledoners acompanyat de Marcel Mauri / Sergi Alcàzar