El diputat de Junts per Catalunya al Parlament, Jaume-Alonso Cuevillas, ha revelat aquest dilluns que ha renunciat a formar part de la Sindicatura Electoral de la consulta interna del partit que ha de decidir sobre la continuïtat del partit al Govern. La decisió, segons ha explicat ell mateix a través de les xarxes socials, ha de permetre-li "tenir la llibertat de poder explicitar el seu posicionament". Cuevillas, de l'espai de Laura Borràs dintre del partit independentista, aposta per trencar la coalició amb ERC i abandonar l'executiu català. Així ho ha confirmat també a Twitter. "Demà faré un enfilall explicant els motius pels que crec que Junts per Catalunya ha de sortir del Govern de Pere Aragonès", llegeix la piulada.

La Sindicatura Electoral és l'òrgan que garanteix l'exercici dels drets electorals i la transparència i objectivitat del procés electoral que envolta la consulta interna del partit. Per tal de poder evitar cap contradicció, Cuevillas ha abandonat l'espai. En roda de premsa aquesta mateixa tarda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha explicitat els detalls de la consulta interna, i ha revelat que els seus quatre integrants seran la diputada i portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales; la diputada i portaveu al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras; l'exconseller i president del Port de Barcelona, Damià Calvet; i el secretari d'Organització, David Torrents.

Sense terminis ni percentatges pels resultats

Cuevillas ha fet pública aquesta decisió durant la tarda d'aquest dilluns, pocs minuts abans de la compareixença de Jordi Turull per detallar com es procedirà a realitzar la consulta. La direcció del partit s'ha reunit durant tot el dia per preparar la votació, en què participarà tota la militància (que integra 6.465 persones), i la qual haurà de decidir si Junts ha de seguir o no al Govern. El període de consulta començarà a mitjanit el dijous i acabarà divendres a les 17 hores. Pel que fa a quan se sabran els resultats, Turull ha dit que no posen terminis, però que "quan abans s'aclareixi aquesta qüestió, millor". Tampoc hi haurà percentatges. Amb aquest procés, s'espera resoldre el conflicte obert entre ERC i Junts que fa trontollar el Govern de coalició de la Generalitat.

Pel que fa a la pregunta, serà la següent: "El congrés Nacional del Partit va aprovar que s'haurà de consultar a les bases la possibilitat de continuar o no al Govern. Feta una auditoria de l'Acord de Govern entre Junts i ERC de 17 de maig de 2021, se n'ha constatat incompliments d'elements que són centrals. En aquest sentit, JxCat ha formulat una sèrie de propostes per garantir el compliment de l'Acord. Aquestes propostes, fins al moment, no han estat acceptades per ERC. Donant compliment al mandat congressual es formula la següent pregunta: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat de Catalunya?".