L'atac de Gabriel Rufián segueix portant conseqüències. Més enllà de les crítiques que ha suscitat per part de Junts i també d'altres sectors de l'independentisme, ja han començat a proliferar les sol·licituds de compareixença per aclarir les acusacions. Ahir, era Albert Batet que demanava la compareixença del Carles Puigdemont al Parlament; així com la del director de l'oficina del president, Josep Lluís Alay; i la del seu advocat, Gonzalo Boye. La intenció del partit és demostrar que no hi ha dubtes en la manera d'actuar de Puigdemont. Però ara ha estat Ciutadans qui s'ha sumat a les peticions de compareixença.

Els taronges han demanat avui que un total de quatre persones acudeixin a la cambra catalana per explicar-se. Totes elles, de l'entorn de Carles Puigdemont. En concret, els interpel·lats són la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina; la directora de l'Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Moscou, Elena Palaguina; i el director de l'Oficina de Turisme de l'Agència Catalana de Turisme als Països de l'Est, Mikhail Sidorov; a més del mateix Josep Lluís Alay. Segons el document registrat per Ciutadans, els tres primers hauran de detallar les gestions realitzades per la Generalitat a la capital russa durant els darrers cinc anys. Mentrestant, Alay haurà d'aclarir les informacions aparegudes a la premsa sobre els seus viatges a Rússia per "aconseguir el suport" de Vladímir Putin al moviment independentista.

Les declaracions de Gabriel Rufián

El cas dels suposats vincles entre Catalunya i Rússia no ha fet més que esclatar en les darreres hores, després que ahir el portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats les donés per bones. Gabriel Rufián va criticar que els implicats de l'entorn de Carles Puigdemont eren "senyorets que es passejaven per Europa reunint-se amb gent equivocada perquè durant una estona es creien James Bond". En aquest sentit, el portaveu republicà al Congrés va deixar clar que "no ens representen" i que és d'una "frivolitat terrible" només pel fet de voler "fer-se selfies en segons quins despatxos". Va deixar clar que s'estava "contenint" i va afirmar que les explicacions no les han de donar ells. "Mai no ha representat la nostra línia de política internacional reunir-se amb sàtrapes. Romeva ho va poder fer i no ho va fer", va concloure.

 

Els socis d'ERC al Govern no van deixar passar l'atac de Rufián, denunciant la seva actitud i titllant-lo de "miserable". Per tal d'aclarir-ho tot, el president de Junts al Parlament, Albert Batet, va demanar ahir la compareixença de Puigdemont i el seu entorn "perquè donin totes les explicacions oportunes" davant de la Comissió d'Afers Institucionals i perquè es constati que les informacions que el vinculen amb una suposada trama russa del procés "mereixen ser desmentides amb tota rotunditat". El portaveu al Parlament va titllar aquestes informacions de fake news en un moment d'extrema gravetat arran de la invasió russa a Ucraïna. A més, Junts va convidar també Rufián a comparèixer perquè expliqui "aquesta suposada informació que té i per saber d'on prové".

 

L'Oficina de Carles Puigdemont, en el punt de mira

Ciutadans també ha presentat una proposta de resolució amb l'objectiu d'aconseguir que l'Oficina de Carles Puigdemont elabori un informe sobre aquests suposats contactes amb Rússia. En el document, els taronges consideren necessari que s'informi "sobre aquests contactes estrets i regulars entre el govern de Rússia i els representants independentistes", i assenyalen "l'ús de recursos públics" per part de l'Oficina, precisament amb la finalitat d'assegurar aquests contactes. És per això que Ciutadans també reclamen suspendre temporalment el seu finançament fins que es comprovin els fets.

L'Eurocambra s'involucra

A principis de mes, l'Eurocambra va aprovar investigar sobre ingerències estrangeres en els processos democràtics de la Unió Europea. L'informe, que investiga contactes de Rússia amb partits i moviments ultres d'Europa, demana estudiar en profunditat "les conclusions sobre els contactes estrets i regulars entre funcionaris russos i representants d’un grup de secessionistes catalans a Espanya". Segons el text, tot plegat forma part "de l’estratègia més àmplia de Rússia per aprofitar tots i cadascuna de les oportunitats per manipular el discurs amb la finalitat de promoure la desestabilització".