Ciutadans ha registrat aquest divendres en el Parlament una petició de compareixença del conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, i una altra del director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, per donar explicacions a la Cambra catalana sobre les protestes amb motiu d'aquest 1 d'octubre.

En el text de la primera petició, a què ha tingut accés Europa Press, el partit taronja demana la compareixença de Samper per sotmetre's a control parlamentari i informar sobre "els aldarulls i destrosses de material urbà per part de grups radicals el dia 1 d'octubre de 2020". En l'altra petició, sol·liciten la compareixença del director dels Mossos, Pere Ferrer, per també donar explicacions a la Cambra catalana sobre els esdeveniments d'aquest 1-O.

Almenys 18 detinguts

Almenys 18 persones van ser detingudes aquest dijous durant els incidents a Barcelona després de la concentració a la plaça Sant Jaume pel tercer aniversari de l'1 d'octubre. Segons fonts dels Mossos d'Esquadra, han detingut 15 persones per llançaments d'ampolles de vidre i desordres en el centre de la ciutat, i un agent ha resultat ferit. Per la seva part, la Guàrdia Urbana ha detingut una persona i la policia espanyola dos menors.

Després d'una hora concentrats en la plaça, els centenars de manifestants convocats pel CDR del Barcelonès van caminar cap a Via Laietana, on es van aturar davant d'una Prefectura del Cos de Policia Nacional envoltada també per agents dels Mossos. Malgrat els moments de tensió amb la policia, l'ambient va ser majoritàriament tranquil i els primers enfrontaments no van ocórrer fins que els concentrats van arribar a plaça Catalunya. Allà van utilitzar alguns contenidors per construir barricades incendiades i els agents antiavalots han carregat per dispersar els manifestants.

ALDARULLS CDR 3 ANIVERSARI 1-O - SERGI ALCÀZAR

Els manifestants intenten parar un cotxe dels Mossos. / Sergi Alcàzar

Almenys una altra persona detinguda a Girona

Aquest dijous també es van celebrar altres concentracions i manifestacions arreu del territori. A Girona, les reivindicacions s'han produït amb incidents amb la policia i han acabat amb una persona detinguda.