Divuit persones han sigut detingudes aquest dijous durant els incidents a Barcelona després de la concentració a la plaça Sant Jaume pel tercer aniversari de l'1 d'octubre. Segons fonts dels Mossos d'Esquadra, han detingut 15 persones per llançament d'ampolles de vidre i desordres al centre de la ciutat, i un agent ha resultat ferit. Per la seva banda, la Guàrdia Urbana ha detingut una persona i la policia espanyola dos menors.

ALDARULLS CDR 3 ANIVERSARI 1-O - SERGI ALCÀZAR

Manifestants intentant frenar una furgoneta dels Mossos a plaça Catalunya. / Sergi Alcàzar

Després d'una hora concentrats pacíficament a la plaça, els centenars de manifestants convocats pel CDR del Barcelonès han enfilat cap a Via Laietana, on s'han aturat davant una Prefectura del Cos de Policia Nacional rodejada també per agents dels Mossos. Tot i els moments de tensió amb la policia, l'ambient ha sigut majoritàriament tranquil i no hi ha hagut els primers enfrontaments fins que els concentrats han arribat a plaça Catalunya. Allà han utilitzat alguns contenidors per construir barricades enceses i els agents antiavalots han carregat per dispersar els manifestants.

Càrregues dels Mossos a plaça Catalunya (Barcelona). / Guillem Ramos

Barricades i càrregues al centre de Barcelona

Des de primera hora de la tarda, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana s'han desplegat al voltant del Palau de la Generalitat per la concentració convocada pels CDR, i els agents han vigilat els diferents accessos a la plaça. Centenars de persones s'han concentrat a les vuit del vespre convocades pel CDR del Barcelonès per "recordar als partits que vam votar i vam guanyar". Amb pancartes on es podien veure les cares d'alguns dels diputats al Parlament de Catalunya, els concentrats han criticat que els polítics no estiguin complint amb el mandat de l'1 d'octubre i han encés diverses bengales davant un Palau de la Generalitat blindat amb furgonetes i agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

CDR Tres anys de la celebració 1-O Plaça Sant Jaume / Sergi Alcàzar

ALDARULLS CDR 3 ANIVERSARI 1-O - SERGI ALCÀZAR

Concentrats davant el Palau de la Generalitat. / Sergi Alcàzar

Una hora després d'estar concentrats, els manifestants s'han dirigit a la Prefectura de la policia espanyola de Via Laietana. Allà, diverses unitats del cos de Mossos d'Esquadra han reforçat el desplegament al voltant de l'edifici juntament amb agents de la policia espanyola. Alguns manifestants han llençat objectes als agents i han cremat una bandera espanyola, però la tensió no ha desembocat a més fins que han començat a construir barricades amb contenidors a plaça Catalunya i els agents han carregat per dispersar els manifestants.

Contenidors en flames i desplegament policial al centre de Barcelona. / Mar Acero

La policia ha fet servir projectils de foam i la tècnica del carrusel per dissuadir els concentrats, que s'han separat i dispersat per diversos carrers de Ciutat Vella. El districte del centre de Barcelona s'ha convertit en un escenari de persecucions policials i 18 persones han sigut detingudes.

Detenció de dos manifestants pels Mossos. / Mar Acero

ALDARULLS CDR 3 ANIVERSARI 1-O - SERGI ALCÀZAR

Imatge de dos dels detinguts durant els aldarulls. / Sergi Alcàzar

Almenys una altra persona detinguda a Girona

Aquest dijous també s'han celebrat altres concentracions i manifestacions arreu del territori. A Girona, les reivindicacions s'han produït amb incidents amb la policia i han acabat amb una persona detinguda.