Ciutadans ha tornat a atacar l'escola catalana en una interpel·lació al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, al ple d'aquest dijous. El portaveu del partit taronja, Ignacio Martín Blanco, ha carregat contra la immersió, contra la fi del concert a les escoles que segreguen per sexe i ha afirmat que als centres catalans s'adoctrina. "A Catalunya tenim un problema amb la llibertat pel que fa a l'educació", ha començat Martín Blanco. "Amb l'escola concertada a Catalunya, el Govern opera com ho feien els règims comunistes amb l'Església", ha continuat en referència a la fi del concert a les escoles que segreguen. 

"Que diguin que l'escola diferenciada segrega i discrimina és menyspreatiu i una falta de respecte cap als pares que escullen el que creuen millor per als seus fills. I els hi diu un diputat agnòstic al qual no li agrada aquest sistema. Però en una societat liberal i lliure ha d'existir la llibertat dels pares d'escollir el centre que més s'adeqüi als seus principis morals i religiosos", ha reivindicat.

Martín Blanco, que ha acusat la Generalitat de dur a terme un procés d'"enginyeria social", també ha assegurat que a les aules s'adoctrina i ha posat d'exemple un fragment d'un llibre de text que, segons ha dit, assegura que gentilicis com madrileny, extremeny i malagueny són estrangers. Per a Martín Blanco, això és possible perquè "a Catalunya governa un ultranacionalisme xenòfob i supremacista".

En la segona intervenció, el diputat de Cs també ha carregat contra la immersió lingüística i ha insistit que "això no passa en cap altre lloc del món". "Que el català sigui l'única llengua vehicular és perquè a Catalunya es fa una política totalitària", ha apuntat. Tot seguit, ha explicat que quan ell va entrevistar-se amb el director d'infantil del Liceu Francès per dur els seus fills a aquell centre, aquest li va dir que com eren conscients que educaven els nens en una llengua que no és la seva, habilitaven espais perquè els infants sentissin i utilitzessin el seu idioma. "Vaig pensar que era molt trist que a Catalunya hagis d'anar al Liceu Francès per sentir coses tan òbvies com aquesta", ha indicat.

Cambray, contundent

En les seves respostes, el conseller ha estat contundent i ha acusat Martín Blanco i Ciutadans de fer de la mentida la seva rutina política. Així doncs, Cambray ha negat que hi hagi adoctrinament o que s'atempti contra la llibertat d'elecció dels pares.

En aquest sentit, i en referència a les escoles diferenciades, el conseller ha recordat que "aquest debat no va de la llibertat d'elecció de les famílies". "El que diem és que no finançarem amb diner públic els centres que separen nens i nenes a les aules. El nostre límit són els centres que discriminen i segreguen", ha alertat.

Com ja va fer ahir durant la sessió de control al Govern, Cambray ha explicat que "separar nens i nenes a les aules no respon als àmbits de la vida, i molts estudis ens diuen que accentua estereotips, marca diferències de rols i legitima el sexisme". També ha recordat que tenen suport legal amb la llei Celáa, el consens parlamentari i el consens social per fer-ho.

Finalment, Cambray ha defensat la immersió i ha reivindicat que és un "model d'èxit" que ha garantit "la igualtat d'oportunitats, la cohesió social i l'equitat". El conseller també ha recordat que el model d'escola catalana continua tenint un ampli consens i ha desafiat Ciutadans a guanyar unes eleccions si el volen canviar: "Però no té pinta que passi".

 

Imatge principal: el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a la sessió de control d'ahir / Foto: Sergi Alcàzar