El conseller d'Educació, Josep González Cambray, ha defensat la decisió del Govern de no renovar el concert a les escoles que segreguen per sexe davant els atacs que li han llançat els grups de Vox i el PP en la sessió de control a l'Executiu que s'ha celebrat aquest dimecres al Parlament. "Al segle XXI no hi poden haver aules que separen els nens i les nenes. No permetrem cap discriminació", ha dit una setmana després que l'Executiu anunciés -un cop més- la fi del concert econòmic a les escoles que segreguen per sexe a partir del curs que ve.

"A la vida, els àmbits són mixtos. Separar nens i nenes per aules augmenta els estereotips i el sexisme i legitima els rols. És una pràctica discriminatòria. El nostre model sempre serà respectar les diferències alhora que combatem les desigualtats. Ni un sol euro públic a les escoles que separen els nens i les nenes a les aules", ha continuat el conseller amb contundència. 

Els atacs de Vox i PP

Ha estat aleshores quan els grups de Vox i PP han iniciat l'ofensiva contra el conseller. El portaveu ultra al Parlament, Joan Garriga, ha vaticinat que el Govern tornarà a "perdre la batalla" i ha recordat que la seva formació ja va presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la llei Celaá. Garriga ha acusat l'Executiu de vulnerar la llibertat dels pares a l'hora d'escollir l'educació dels seus fills amb aquesta mesura, la immersió lingüística o la no aplicació del vet parental.

Josep Gonzàlez Cambray, sesion de control al parlament - Sergi Alcàzar

El conseller Cambray, durant la sessió de control al Govern / Foto: Sergi Alcàzar

Precisament, és aquesta llei en la qual el Govern de la Generalitat es vol recolzar per tornar a intentar acabar amb el concert a les escoles que segreguen. I és que la disposició addicional 25 indica que els centres públics i els concertats “desenvoluparan el principi de coeducació en totes les etapes educatives”.

"Que vostès parlin de llibertat és surrealista. En la seva intervenció ha mencionat fins a sis vegades els tribunals. No els agrada la democràcia, no s'hi senten bé. No va amb vostès. Quan alguna cosa no els agrada, van als tribunals", ha respost Cambray.

"Obviamente", han respost des dels escons de Vox. "I és que a més s'ho creuen", ha constatat Cambray somrient. "Davant la seva manca de democràcia, ens tindran en front. Defensarem els valors republicans, la coeducació i la democràcia", ha conclòs.

"Tot el suport legal"

També ha blasmat aquest anunci del conseller la diputada del PP Eva Parera, que ha recordat a l'Executiu les sentències en contra d'aquesta mesura del Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. "Aquests centres no incorren en la discriminació. Els drets garantits a la Constitució estan per sobre de qualsevol govern. La tria d'escola dels pares és un dret. Són vostès els qui discriminen els centres i les famílies", ha criticat la popular.

Cambray ha respost que el Govern no elimina la llibertat d'elecció de les famílies sinó que es tracta de no finançar "amb diners de tota la ciutadania les escoles que separen nens i nenes a les aules". En aquest sentit, el conseller ha assegurat que tenen "tot el suport legal i polític" i el suport del Parlament i de la ciutadania, que en una enquesta del CEO del 2018 es va pronunciar majoritàriament a favor d'eliminar el concert.  

 

Imatge principal: El conseller d'Educació, Josep González Cambray / Foto: Sergi Alcàzar