Els dirigents del PDeCAT crítics amb la forma com el president del partit, David Bonvehí, ha conduït les negociacions per a la confluència dins de JxCat volen portar al consell nacional del partit la proposta dels presos i el conseller a l'exili Lluís Puig que aquest matí ha rebutjat l'executiva. Aquests dirigents consideren que, tot i que Bonvehí compta amb la majoria a la direcció del partit, com ha demostrat avui rebutjant aquest proposta amb una votació, no té aquest suport al consell nacional, ni entre la militància.

La proposta dels presos i l'exili, que ha recollit el suport de Carles Puigdemont, planteja crear un "moviment polític sense quotes ni vetos" i deixar el debat sobre la dissolució del PDeCAT per a sis després de la creació d'aquesta nova formació. La doble militància hauria de permetre la convivència de les dues sigles i aparcar sis mesos el debat sobre la dissolució del PDeCAT.

Comissió delegada

Aquests dirigent recorden que els presos i el conseller integren l'anomenada comissió delegada, que es va crear en el darrer congrés del partit, i que segons l'article 32 del reglament es nomena "amb la finalitat de negociar amb altres actors polítics amb l'objectiu de sumar en la creació d'un nou moviment polític".

"Qualsevol decisió final respecte a la naturalesa i fórmula d'adhesió del PDeCAT a un nou espai polític haurà de ser aprovada pel Consell Nacional i ratificada en una consulta vinculant amb totes les persones associades", conclou aquest article 32.

Això no obstant, la proposta que ha plantejat la comissió delegada ha estat descartada aquest matí en el marc de l'executiva, tot i les protestes dels dirigents crítics. De fet, tres d'aquests dirigents no han votat, mentre 5 ho han fet en contra. Els cinc membres restants de la direcció s'han alineat amb Bonvehí.

Desacord amb la proposta

El portaveu del partit, Marc Solsona, ha expressat en la roda de premsa posterior el desacord de l'executiva amb la "literalitat" de la proposta.

Durant la reunió de l'òrgan directiu, els membres crítics han subratllat que el procés participatiu que es va fer al partit va deixar molt clar que els associats volen mantenir el lideratge del president a l’exili, Carles Puigdemont, i no repetir una coalició sinó “una sola estructura”. En canvi, Bonvehí i el nucli dur del partit rebutgen parlar de la dissolució i aposten per una nova coalició sota el paraigües de JxCat.

El partit ha aprovat de manera unànime mantenir les converses, tot i que Solsona no ha descartat el trencament amb JxCat i fins i tot dins el PDeCAT.

Els crítics han subratllat que la votació dins de l’executiva ha avalat continuar negociant per arribar a un acord, però neguen que s’hagi aprovat la línia estratègica de Bonvehí. Les espases han quedat en alt a la direcció del PDeCAT.