Cop de porta de la direcció del PDeCAT a la proposta dels presos per al futur de l'espai polític i electoral de Junts per Catalunya (JxCat). El president dels demòcrates, David Bonvehí, ha forçat una votació de l'executiva, reunida de manera extraordinària durant cinc hores, per rebutjar la iniciativa de Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn, així com de Lluís Puig des de l'exili a Bèlgica, segons ha avançat l'ACN i ha confirmat ElNacional.cat en fonts de la formació. 

El resultat de la votació a l'òrgan directiu ha estat de 15 vots en contra, 5 a favor i 3 membres que no han votat argumentant que aquesta decisio s'ha de sotmetre al Consell Nacional o al conjunt de la militància. El nucli dur del partit també ha volgut sotmetre a votació la proposta de dissoldre el partit, però els crítics no ho han acceptat, argumentant que aquesta decisió depèn dels associats de la formació.

La proposta dels consellers del PDeCAT des de Lledoners i l'exili, avançada per aquest diari, planteja una confluència de la formació que va substituir CDC amb la Crida que presideix el també pres polític Jordi Sànchez en JxCat, que es constituiria com a "moviment polític sense quotes ni vetos".

Continuar negociant

L'executiva del PDeCAT ha acordat emplaçar Bonvehí a continuar negociant amb la Crida. Aquesta decisió també s'ha sotmès a votació i s'ha aprovat per unanimitat.

Fins ara, el sector oficialista del partit s'ha negat a dissoldre's a la pràctica en JxCat i ha reclamat mantenir la seva personalitat i la coalició electoral com fins ara. Per contra la Crida de Jordi Sànchez vol superar la coalició i anar més enllà per convetir JxCat en una força política. Les diferències entre uns i altres en aquesta qüestió han acabat situant les converses al llindar del trencament.

En aquesta context, la proposta dels presos i l'exili no parla de dissolució del partit sinó de la creació d'un "moviment polític sens quotes ni vetos", així com l'acceptació de la doble militància.

Aquesta fórmula permetia militar a les dues formacions i deixar per a més endavant, d'aquí sis mesos, el debat al PDeCAT sobre la dissolució.

La proposta dels presos polítics, que ahir es va fer arribar al president del partit, s'ha distribuït avui entre els membres de l'executiva i el consell nacional, la qual cosa ha provocat malestar en el nucli dur de la direcció de Bonvehí, que ha mostrat al llarg de la reunió la irritació per aquest fet.