Una entrevista a la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, aquest matí a Rac1 s'ha convertit en un botó de mostra en directe de les divergències que enfronten els republicans amb els seus socis de Junts. En aquest cas, sobre la taula de diàleg. Després que Rovira ha negat les afirmacions dels socis sobre què diu l'acord de Govern en relació a la composició de la taula de diàleg, l'exsecretari general de Junts, Jordi Sànchez, que va ser responsable de negociar aquell pacte amb el president, Pere Aragonès, ha trucat a l'emissora per desmentir en directe el que acabava de dir la número dos dels republicans.

Junts no forma part de la taula de diàleg perquè ERC no va acceptar els noms que van proposar per integrar la delegació catalana, entre els quals Jordi Turull i el mateix Sànchez. Els republicans van argumentar que els components de la taula havien de ser tots membres del Govern.

Rovira

Després que Jordi Basté ha apuntat que l'acord per a la investidura d'Aragonès no preveu que la taula de diàleg estigui formada exclusivament per membres de Govern, sinó per una representació transversal de l'independentisme, Rovira ho ha negat: "I per què vostè dona credibilitat a un acord segons l'explica Junts per Catalunya?", ha retret a Basté la secretària general.

Quan el periodista li ha demanat si Junts mentia, Rovira ha assegurat que, com ha explicat "mil vegades" el seu partit, Aragonès i Sànchez van acordar que a la taula de negociació "s'hi asseia el Govern", perquè no poden asseure-s'hi partits polítics. La raó, segons la número dos dels republicans, és que Junts i ERC no tenen encara capacitat de representar tota la societat catalana i a la taula s'hi han d'asseure dos governs amb capacitat de representar la societat espanyola i la societat catalana. "Perquè si no els acords a què s'arribin no seran vàlids per a tota la societat, seran vàlids només per als votants d'uns determinats partits polítics. És lògic. De sentit comú", ha argumentat durant l'entrevista que s'ha fet per telèfon atès que Rovira viu exiliada a Suïssa.

"No és cert"

Poc després, quan ja havia acabat la conversa amb la dirigent republicana, ha estat Sànchez qui ha trucat a l'emissora per desmentir -"matisar", ha dit- les paraules de Rovira. "No és cert, no és cert, i ho dic amb aquesta claredat que el president Aragonès i jo acordéssim que la delegació que formaria part de la mesa de diàleg estaria integrada exclusivament per membres del govern. La literalitat de l'acord que vam arribar el maig del 21 és inequívoc", ha assegurat.

Ha admès que Aragonès va intentar després de signar aquell pacte introduir canvis a l'acord però que Junts ho va rebutjar. "Mai, en cap cas, jo personalment ni el vicepresident Puigneró, ni la direcció del partit no vam acceptar una proposta que se'ns va fer el mes d'agost que la delegació estigués formada només per membres del Govern", ha afegit Sànchez, que ha deixat clar que així ho demostren els missatges que es van intercanviar aquells dies.

Per reblar les seves paraules, i davant la insistència del periodista, Sànchez ha recordat que el text de l'acord a què van arribat els dos partits el maig del 2021 és públic i el coneix tothom. Aquest és el text a què s'ha remès l'exsecretari general: