El cantautor Lluís Llach s'ha mostrat entusiasmat amb el crit que ha fet el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, després de sortir de la presó en tercer grau. "M'agrada el crit d'en Jordi Cuixart: A les urnes catalans. No tenim millor eina que ens permeti guanyar. Sí, a les urnes catalans", ha indicat cridant a la mobilització.

El president d'Òmnium Cultural ha fet una crida a "omplir les urnes de paperetes sobiranistes" a les eleccions del 14-F en sortir de Lledoners aquest divendres després de rebre ahir mateix el tercer grau.

"Els mateixos poders que ens han condemnat són els que ara ens volen obligar a posar en risc la nostra salut; la resposta ha de ser clara i determinada. Omplim les urnes de paperetes sobiranistes!. Que el 14-F ningú es quedi a casa", ha clamat Cuixart en referència a la suspensió per part del TSJC del decret d'ajornament electoral.

En aquest sentit, Cuixart ha instat a aconseguir "un Govern que defensi l'autodeterminació" i ha assegurat que des de l'entitat seran "igual d'exigents que de coherents" amb les seves demandes.

"Ho tornarem a fer, en defensa dels drets vulnerats", ha insistit Cuixart, i ha afegit que defensarà "una cultura avantguardista i transgressora" i la lluita per combatre les desigualtats. "Només sent un sol poble podrem avançar", ha conclòs.

L'acte, celebrat a la plaça del Rei de Barcelona i només obert a la premsa —tot i que alguns curiosos i seguidors de l'entitat ho han pogut seguir des de la distància—, ha comptat amb la participació d'altres represaliats del procés, com membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O, organitzadors del referèndum i manifestants encausats per participar en protestes. Entre ells també hi havia represaliats per la mateixa Generalitat, com Marcel Vivet, a qui la Fiscalia i la Generalitat li demanen cinc anys i nou mesos de presó per haver participat en una protesta contra el sindicat ultra Jusapol, o Adrian Sas, condemnat a tres anys i tres mesos de presó per participar en les accions del primer aniversari de l'1-O.

A ells també s'ha dirigit el president d'Òmnium, agraint-los "la determinació i la força". "És un plaer com a president d'Òmnium Cultural ser avui aquí amb vosaltres després de 1.200 nits a la presó sense fer cap renúncia", ha dit.

Precisament, Cuixart també ha assegurat que "els presos no som la visualització de cap derrota, sinó un pas més cap a la victòria". També ha tingut unes paraules per als exiliats, de qui ha dit que "representen la dignitat de Catalunya a l'exterior". Precisament entre els participants en l'acte hi havia Anna Maria Ponsatí, germana de l'exiliada Clara Ponsatí.