La secció 5ª de la sala contenciosa administrativa del TSJC delibera ja sobre si les eleccions es podran fer el 14-F o no. La reunió ha començat a les 12 h. Podrien avançar avui la decisió o bé deixar-la per dilluns, un cop redactada la sentència.

El tribunal ha destacat "la bona fe processal de tots els intervinents, que han fet el mínim ús possible dels terminis que a cadascuna de les parts se’ls havia concedit". La data màxima per notificar la sentència que s'havia imposat el tribunal era el 8 de febrer. Però amb la celeritat de totes les parts, la decisió es podria saber una setmana abans fins i tot avui mateix, primer dia de campanya electoral. Cosa que facilita, tant si s'ha d'aturar tot com si ha de seguir, la situació a tots els nivells: partits, ciutadania i Govern, que ultima les mesures Covid per al dia de les eleccions.

 

 

Per tant, els set magistrats decidiran avui si es poden fer les eleccions el 14-F i faran pública avui mateix la seva decisió. La interlocutòria tanca el procés de presentació d'escrits de les parts, escrits que ara han d'entrar a valorar els magistrats.

La Fiscalia ha fet públic aquest matí el seu informe on es posiciona clarament a favor de mantenir la data de votació. En el seu informe afirma que el decret del Govern ajornant la data de la votació "vulnera el dret fonamental a la participació política". En aquest sentit diu que cal estimar el recurs del demandant i que s'ha de declarar nul el decret d'ajornament del Govern.

La Fiscalia conclou que "la suspensió i ajornament electoral previst en el Decret 1/2021 impugnat no respon en realitat a una mesura de salut pública, sinó... de garantia d'un procés electoral a celebrar amb plenes garanties sanitàries, destinades a salvaguardar tant la participació política com l'exercici del dret al vot". Argumenta que l'actual situació de pandèmia i de crisi sanitària és la mateixa que ja existia en la data de la convocatòria electoral el 21 de desembre del 2020, "l'únic aspecte nou és que hi ha hagut un significatiu increment del nombre de contagis propi de l'alta variabilitat de la pandèmia, cosa que era notòriament previsible en el moment en què es van convocar les eleccions". 

En el mateix sentit s'ha posicionat el demandant, que és qui va forçar aquest moment d'impàs.

La setmana passada el TSJC ja va mantenir tota la maquinària electoral en marxa amb les mesures cautelaríssimes primer, i amb les cautelars, després, per si la votació es mantenia el 14 de febrer i garantir la seguretat jurídica.

La decisió arribarà el primer dia de campanya electoral. Ahir a la nit tots els partits van donar el tret de sortida, mentre el Govern ultima les mesures especials per garantir, també, la seguretat per als membres de les meses i els mateixos votants per al dia de les eleccions.

Tot fa preveure que no hi haurà canvis. Que el 14 de febrer es votarà el nou president o presidenta de la Generalitat de Catalunya.