El govern espanyol ha convocat d'urgència l'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, per demanar-li aclariments sobre les declaracions del primer ministre marroquí, Saadeddine el-Othmani, en les quals ha defensat que Ceuta i Melilla "són marroquines com el Sàhara".

La secretària d'Estat d'Afers Exteriors, Cristina Gallach, ha traslladat a l'ambaixadora que l'executiu espanyol "espera de tots els seus socis respecte a la sobirania i integritat territorial" d'Espanya, segons ha informat el Ministeri d'Afers Estrangers en un comunicat.

Les paraules d'El-Othmani i la convocatòria de l'ambaixadora, una forma de protesta diplomàtica, es produeixen malgrat que ambdós governs insisteixen que les relacions són excel·lents i estretes, cosa que els dos han reiterat en els últims dies després d'ajornar la cimera bilateral del passat 17 de desembre per la situació generada per la Covid-19.

En concret, el primer ministre del Marroc va defensar durant el cap de setmana que les dues Ciutats Autònomes espanyoles "són marroquines com el Sàhara", després que el passat 10 de desembre el president nord-americà, Donald Trump, reconegués la sobirania del regne sobre el Sàhara Occidental.

En una entrevista concedida a una cadena egípcia, de la qual es fan ressò els mitjans marroquins, El-Othmani ha reconegut que pel que fa als dos enclavaments espanyols "l'statu quo dura ja cinc o sis segles". En aquest sentit, ha considerat que "arribarà el dia en què reobrirem l'assumpte de Ceuta i Melilla, territoris marroquins com el Sàhara".

L'oposició, a sobre

Les paraules del primer ministre del Marroc han generat crítiques entre diversos partits de l'oposició, entre ells el líder del PP, Pablo Casado, que ha instat el govern espanyol a "respondre immediatament", perquè la sobirania espanyola de les dues ciutats autònomes i la integritat territorial nacional "és irrenunciable".

En un missatge en el seu compte oficial de Twitter, Casado ha emmarcat aquestes paraules en la "debilitat" de l'Executiu que lidera Sánchez. "La divisió interna i la debilitat internacional del Govern PSOE-Podemos costa massa cara", ha postil·lat.

També Vox ha reclamat una "resposta contundent" i ha criticat la "covardia" del govern espanyol davant de les "pretensions expansionistes de la tirania marroquina", que "són un perill" per a la sobirania espanyola. "L'enemic ensuma la por i la covardia d'aquest Govern", ha assenyalat Vox en un missatge publicat a Twitter.