El president sortint dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest dijous que ha firmat una "proclamació reconeixent la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental".

"Avui he firmat una proclamació reconeixent la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental. La proposta d'autonomia seriosa, creïble i realista del Marroc és l'única base per a una solució justa i duradora per una pau i prosperitat perdurables!", ha escrit a Twitter.

En un segon missatge a la xarxa social, Trump ha agregat que es tracta d'"una altra fita històrica avui! Els nostres dos grans amics Israel i el Regne del Marroc han acordat relacions diplomàtiques plenes -una fita massiva per a la pau a l'Orient Mitjà!".

El mandatari sortint dels EUA ha acabat els seus anuncis de Twitter recordant que "el Marroc va reconèixer als Estats Units el 1777". "És per tant apropiat que reconeguem la seva sobirania sobre el Sàhara Occidental".

En la seva proclamació, Trump assenyala que "els EUA creuen que un Estat saharawi independent no és una opció realista per resoldre el conflicte i que una autonomia genuïna sota sobirania marroquina és l'única solució viable". "Instem les parts a iniciar converses sense retard, fent servir el pla d'autonomia del Marroc, com l'únic marc per negociar una solució acceptable mútuament", va exhortar.

"Per facilitar el progrés cap aquest objectiu -ha agregat-, els Estats Units encoratjaran el desenvolupament econòmic i social amb el Marroc, incloent-hi el territori del Sàhara Occidental, i amb aquesta finalitat obrirà un consolat el territori del Sàhara Occidental, a Dajla, per promoure les oportunitats econòmiques i comercials a la regió".

En un comunicat, la Casa Blanca va revelar que Trump ha parlat dijous amb el rei marroquí, Mohamed VI, que li ha reiterat el seu suport a "la proposta d'autonomia seriosa, creïble i realista del Marroc com l'única base per a una solució justa i duradora a la disputa sobre el territori del Sàhara Occidental, i com tal el president (dels EUA) va reconèixer la sobirania marroquina sobretot el territori del Sàhara Occidental".