L'encara president dels EUA, Donald Trump, ha frustrat la visita oficial que tenia previst efectuar el president espanyol, Pedro Sánchez al Marroc, en canviar la geopolítica de la zona. El govern marroquí ha suspès la cimera amb Espanya després de transcendir un acord amb els EUA i Israel.

Sánchez havia de visitar el Marroc la setmana vinent, en un moment molt delicat per la crisi migratòria a les Illes Canàries, i pel suport que va donar el vicepresident espanyol Pablo Iglesias a les reivindicacions del Sàhara Occidental. En un comunicat conjunt, Espanya i el Marroc han atribuït diplomàticament la suspensió de la cimera a la covid, i l'han ajornada fins al febrer del 2021.

Tot això ha passat quan Trump ha anunciat avui que els EUA reconeixeran la sobirania marroquina sobre l'antic Sàhara espanyol, que aquest tindrà una autonomia, i que a canvi el Marroc reconeixerà Israel i hi mantindrà relacions econòmiques i polítiques. És un acord complex que difícilment rectificarà el futur president nord-americà, Joe Biden, perquè afecta el Pròxim Orient.

Trump s'ha mostrat molt satisfet de l'acord amb el Marroc i Israel. "Un altre avenç històric avui! Els nostres grans amics d'Israel i el Regne del Marroc han acordat relacions diplomàtiques totals, un gran avenç per a la pau al Pròxim Orient", ha indicat l'actual president nord-americà.

El Marroc s'ha convertit d'aquesta manera en el quart país àrab que decideix normalitzar les relacions amb Israel en els darrers mesos, després dels Emirats Àrabs, Bahrain i el Sudan.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha qualificat d'"històric" l'acord amb el Marroc. "El poble marroquí i el poble jueu sempre han tingut relacions estretes en l'era moderna. Tothom coneix la profunda amistat demostrada pel rei del Marroc i el poble marroquí cap a la comunitat jueva local", ha assenyalat Netanyahu. Es dona el cas a més que una de les bases electorals del partit de Netanyahu, el Likud, són jueus de procedència marroquina, que formen part dels denominats mizrahim (orientals).