Després de l'amenaça de dimissió per forçar Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo a pactar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges, el diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu ha fet una crida als vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) perquè prenguin exemple de Carlos Lesmes. Mitjançant una piulada, el polític basc ha celebrat el moviment plantejat per part de qui també és president del Tribunal Suprem: "Ja era hora". "Ara que facin el mateix la resta de membres atrinxerats en el CGPJ", ha demanat. Recordem que fa gairebé quatre anys que la institució es troba en funcions.

TUIT Jon Inarritu
Jon Iñarritu fa una crida als vocals del CGPJ per prendre exemple de Carlos Lesmes / @JonInarritu

Iñarritu es refereix així a les especulacions sobre una renúncia col·lectiva dels vocals del CGPJ, idea que el mateix Lesmes ha rebutjat amb rotunditat. "És un comportament irresponsable i inacceptable que portaria a la paralització total del consell i faria impossible que desenvolupés la seva missió constitucional", ha dit aquest dimecres en el discurs d'obertura de l'any judicial davant del rei Felip VI. Això no obstant, el president de l'òrgan de govern dels jutges es planteja dimitir d'aquí a unes setmanes si no s'acorda una sortida al bloqueig: "Caldrà reflexionar sobre l'adopció d'un altre tipus de decisions que ni volem ni ens agraden". Una renúncia col·lectiva, no; però una d'individual sí que seria "admissible", cosa que deixa la porta oberta a la seva pròpia dimissió.

Crítiques de Lesmes a Sánchez i Feijóo

Lesmes ha demanat que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, es reuneixin "amb urgència" per posar "una solució definitiva" a la "situació insostenible i inacceptable" que viu el CGPJ. Així mateix, ha aprofitat per posar en dubte el sistema d'elecció de la institució per part del Congrés dels Diputats i del Senat, que malmet la imatge de la justícia espanyola: "El model genera una percepció negativa de politització, de maneig interessat pels polítics". És per això que ha apressat a les cambres parlamentàries perquè modifiquin el sistema per escollir l'òrgan de govern dels jutges, tot afirmant que la reforma "és ineludible".

El president del CGPJ també s'ha referit als canvis introduïts pel Congrés dels Diputats a la llei orgànica del Poder Judicial, que impedeix l'organisme establir nomenaments a les vacants mentre té el mandat caducat. 18 mesos després de l'aprovació d'aquesta modificació, "els efectes de la llei són devastadors". Un exemple d'aquest "disbarat" és "la situació penosa i greu" que travessa el Suprem, que també presideix Lesmes. Actualment, l'alt tribunal té catorze vacants sense cobrir. Però ha destacat que s'hagi rectificat per permetre que el CGPJ sí que pugui substituir les vacants al Tribunal Constitucional.