Carlos Lesmes tenia llenya per a tothom. Després de reclamar una reunió urgent entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo per desbloquejar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el també president del Suprem, lluny d'allunyar-se del debat polític, ha entrat al fang de les negociacions entre el govern català i l'espanyol en el marc de la taula de diàleg. Lesmes ha carregat contra el discurs que defensa la desjudicialització del conflicte català: "Existeix el risc que s'acabi produint una fugida de la llei o, el que és més greu encara, del principi d'igualtat en la seva aplicació". En l'acte d'obertura de l'any judicial presidit per Felip VI aquest dimecres, Lesmes ha arremès contra alguns sectors polítics i ha lamentat que parlin de "fugir dels jutges" en relació amb Catalunya "com si fossin aquests els que haguessin provocat els conflictes amb les seves actuacions en defensa de la legalitat".

President CGPJ Tribunal Suprem Carlos Lesmes / Efe
Carlos Lesmes ha defensat l'acció de la justícia la tardor del 2017 / Foto: EFE

 

Lesmes recorda els fets de 2017

Quan tot just fa cinc anys que el Parlament va aprovar les lleis de desconnexió, el cap dels jutges ha tret pit de l'acció judicial durant la tardor del 2017. "La fortalesa del nostre estat de dret i l'actuació posterior dels jutges arran de les querelles presentades per la Fiscalia General de l'Estat van servir per preservar la nostra convivència i garantir la primacia de la nostra Constitució", ha assegurat. Per Lesmes —que fa nou anys que és president del CGPJ—, els jutges espanyols han ajudat a la "gradual i cridanera" millora de la imatge que té la ciutadania del poder judicial. Lesmes ha criticat que hi hagi sectors polítics que parlin de "fugir dels jutges" en relació amb Catalunya "com si fossin aquests els que haguessin provocat els conflictes amb les seves actuacions en defensa de la legalitat".

Clatellada a Pablo Iglesias

El ventilador de Lesmes també ha apuntat a l'exvicepresident del govern central i exlíder de Podemos, Pablo Iglesias. Sense mencionar-lo, li ha recriminat que afirmés que la justícia espanyola va patir "una humiliació" davant la negativa de Bèlgica i Alemanya d'extradir l'expresident Carles Puigdemont i altres líders del procés independentista. Segons ha dit, "tal vegada ignorava aquest dirigent polític en realitzar tan desafortunades declaracions que el dret europeu l'interpreta en última instància i amb caràcter vinculant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea". Per acabar ha recordat que aquest tribunal encara ha de resoldre una qüestió prejudicial elevada pel jutge Pablo Llarena. "La qualificada opinió de l'advocat general Richard de la Tour no corrobora precisament aquesta suposada humiliació a la justícia espanyola", ha reblat.