Els vocals més conservadors del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han fet un pas enrere i s'obren a consensuar un acord per al nomenament dels dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC). Tanmateix, aquesta concessió té lletra petita, ja que ho faran sempre que es pactin "unes regles del joc" que els doni temps per fer un pacte. "Després d'un intens debat, hem conclòs que la nostra postura passa per defensar en tot cas la institucionalitat, i que això imposa que arribem a acords degudament consensuats", han informat a Efe fonts del bloc conservador de l'ens judicial. De manera que el bloqueig en la renovació del TC podria tenir els dies comtats. 

Malgrat tot, les mateixes fonts consultades per Efe remarquen que, si bé s'obren a pactar aquesta renovació, "per arribar a aquests consensos, cal establir, com a primer pas, les regles de joc" sobre les quals treballar per assolir aquests acords. Només "una vegada establertes, es generarà el marc adequat en què resulta fonamental que es respectin els temps de decisió del Consell. 

Tot plegat fa intuir que és possible que la data límit del 13 de setembre que estableix la llei per acordar-ne els noms no es podrà complir. El president del CGPJ, Carlos Lesmes, ja ha avisat que, si bé l'ideal és que el dia 8 es pacten els dos candidats per arribar a la data límit del 13 de setembre, serà difícil perquè cal concitar dotze vots favorables.

La desesperança de Lesmes

El passat dilluns ja transcendia les poques esperances que tenia el president del CGPJ respecte a la renovació de la mateixa institució. "A hores d'ara no en tinc cap esperança", va sentenciar Lesmes després de la presa de possessió del nou fiscal general de l'Estat, Álvaro Garcia Ortiz. El jutge va advertir que el bloqueig que s'estén per diversos braços de l'òrgan judicial està fent un  "mal enorme",  ja que el CGPJ en funcions no pot nomenar magistrats del Tribunal Suprem i que la situació d'aquest òrgan és "desoladora". "D'aquí a no gaire hi haurà sales que no podran constituir amb regularitat les seves seccions", va advertir. 

"La situació de la justícia espanyola és desoladora i té a veure amb la no renovació del CGPJ", va afirmar i va remarcar que les responsabilitats cauen sobre els partits polítics. Segons Lesmes, resulta "de tot punt inacceptable" que se'ls permeti ara nomenar els magistrats del Tribunal Constitucional i no pas els del Suprem. El president del CGPJ ha remarcat:  "Quinze mesos després, la situació és de tot punt insostenible i inacceptable".