No es rendeix. El vicepresident primer del Parlament en la passada legislatura, Josep Costa, ha presentat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'últim recurs que pot interposar per evitar el judici a l'anterior Mesa del Parlament per la causa oberta per desobediència. En aquest recurs, al qual ha tingut accés Efe, Costa reclama que la magistrada instructora arxivi la causa.

El moviment de l'exvicepresident primer del Parlament arriba després que el Tribunal Constitucional admetés a tràmit aquesta setmana un altre recurs d'empara del mateix Costa que també podria evitar la celebració del judici. I és que en una interlocutòria del 10 de novembre, la magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret va donar per tancada la instrucció de la causa contra quatre membres independentistes de l'anterior mesa per presumpta desobediència al TC. Per una banda, parlem de Roger Torrent i Adriana Delgado (ERC); per una altra, del mateix Costa i d'Eusebi Campdepadrós (JxCat).

El sobreseïment de la causa

L'esmentada interlocutòria va deixar a un pas de judici als quatre encausats per haver tramitat dues resolucions que el Parlament va aprovar el novembre de 2019, poc després de la sentència del procés. Una, a favor de l'autodeterminació, i l'altra, per reprovar la monarquia. Costa va presentar un recurs contra la decisió judicial, però en una altra interlocutòria emesa aquest mes de desembre, la magistrada del TSJC ho va rebutjar. La jutge va entendre que a causa no "guarda relació amb la lliure expressió", ja que els polítics es "manifesten sense traves en múltiples ocasions" contra la monarquia o a favor de la independència.

Mentre espera que arribi la decisió del TC, Costa ha reclamat el "sobreseïment lliure de la causa" en el nou recurs presentat davant del TSJC (l'últim possible per intentar evitar el judici). Al·lega que el Parlament és "la seu on s'expressa preferentment el pluralisme i es fa públic el debat polític", per la qual cosa és "inviolable". Així, denuncia que la magistrada va ser "innecessàriament desconsiderada, quan no insultant, cap a qui està sent objecte d'una persecució penal" pels seus "vots i opinions" en l'última resolució, on va rebutjar l'anterior recurs.

Una interpretació "maliciosa"

L'exvicepresident del Parlament també denuncia la "maliciosa interpretació que sancionar penalment la tramitació de debats parlamentaris no té res a veure amb la lliure expressió de les idees dels diputats", alhora que recalca que també les decisions de caràcter administratiu que pren la Mesa del Parlament estan emparades per la "inviolabilitat" parlamentària.

Costa acusa la magistrada instructora de "parcialitat i falta d'objectivitat", titlla aquesta causa penal "d'impròpia de l'Europa democràtica" i deplora la "vulneració del dret a un jutge imparcial". "No es pot castigar penalment als representants electes de la ciutadania per defensar les idees que els han portat justament a ser triats com a representants sense dinamitar el sistema democràtic i la separació de poders", alerta Costa, que el 27 d'octubre va ser detingut pels Mossos d'Esquadra per ordre de la jutge per obligar-lo a comparèixer davant el TSJC per aquesta causa.

 

Imatge principal: L'exvicepresident del Parlament Josep Costa / ACN