L’exvicepresident del Parlament Cosep Costa ha presentat un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què carrega per la seva detenció el passat 27 d'octubre després que no es va presentar voluntàriament a la citació de la instructora del TSJC. Costa reclama en el seu recurs el sobreseïment de les actuacions contra ell, a més de recusar la magistrada instructora, Maria Eugènia Alegret, a la qual acusa de falta d’imparcialitat i de mostrar "interès personal" a detenir-lo. 

L'exdiputat no va acudir a declarar el passat 15 de setembre en el cas obert contra la Mesa del Parlament presidida per Roger Torrent per haver admès a tràmit el 2019 una proposta de resolució en què es reivindica la defensa del dret a l’autodeterminació. 

"Interès personal"

Després de denunciar la vulneració del dret a la tutela judicial efectiva i el dret a un tribunal imparcial, el recurs és especialment contundent contra el que descriu com la “falta d’imparcialitat judicial de la magistrada instructora”. De fet arriba a denunciar que “la magistrada instructora ha manifestat un interès personal a ordenar la detenció”, i argumenta que va “convidar” les parts a sol·licitar la detenció fins que Vox la va reclamar.

“Resulta manifestament contrari al dret al jutge imparcial que qui suposadament ha d’actuar de manera objectiva i al marge de qualsevol interès convidi l’acusació a demanar la detenció de l’investigat”, adverteix.

Costa ha recorregut contra la seva detenció “il·legal”, per vulneració del dret a la llibertat personal i de circulació, i per vulneració del dret a la tutela judicial efectiva. El text nega que la llei processal imposi la compareixença obligatòria de l’investigat en circumstàncies com les d'aquest cas; adverteix que no consta a les actuacions que s’hagi citat Costa amb una citació personal que tingui per objecte la seva compareixença obligatòria; i nega que l’exvicepresident no justifiqués la seva incompareixença.

El recurs, que insisteix en la denúncia que s’ha vulnerat la inviolabilitat parlamentària, es pregunta sobre les raons de la seva detenció i el resultat obtingut, i denuncia la falta de proporcionalitat de la mesura.

Igualment, denuncia que s'ha vulnerat el seu dret al jutge ordinari predeterminat per llei -atès que malgrat que ja no és diputat la seva causa continua al TSJC-, el dret a la doble instància penal i el dret a la igualtat en l’aplicació de la llei. Finalment, adverteix que la seva causa s’hauria d’haver sobreseïment perquè els fets investigats no són constitutius de cap delicte.

 

A la imatge principal, l'exvicepresident del Parlament Josep Costa en sortir del TSJC després de declarar / Carlos Baglietto