La instructora de la causa contra l’anterior Mesa del Parlament, la magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret, ha rebutjat tots els arguments exposats per l’exdiputat i exvicepresident primer de la Mesa, Josep Costa (JuntsxCat), contra el seu processament i, fins i tot, el titlla de “mentider” quan sosté que el tribunal va convidar un partit polític a personar-se com a acusació en aquesta causa, referint-se a Vox. La jutgessa deriva la reclamació de Costa a la sala civil i penal del TSJC, en haver demanat ja el recurs d’apel·lació si ella no atenia la seva petició perquè dictés l'arxivament del procediment contra ell.

En aquesta causa, juntament amb Costa, estan a un pas de judici l’expresident de la Mesa i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent (ERC), i els exmembres de la mesa Josep Campdepadrós (JuntsxCat), actual secretari de l’Administració de Justícia, i Adriana Delgado (ERC). La Fiscalia demana per a Torrent, Costa i Campdepadrós 20 mesos d’inhabilitació per a càrrec públic, mentre que per a Delgado, setze mesos. Se’ls acusa d’haver desobeït el Tribunal Constitucional i d'haver permès el debat en la cambra sobre el procés d'independència de Catalunya i la reprovació del Rei el 2019.

 

 

Cap inviolabilitat

En la interlocutòria, facilitada pel gabinet de premsa del TSJC, la magistrada Alegret respon a Costa: “No es pot entendre que l'actuació presumptament delictiva del recurrent comptés amb la prerrogativa de la inviolabilitat parlamentària”. La jutgessa insisteix en el fet que el delicte que s'imputa als investigats en aquesta causa “no té relació amb la lliure expressió de pensaments o idees”, i sosté que "l'eventual independència de Catalunya, la forma de l'Estat o les actuacions del cap de l'Estat són qüestions sobre les quals els representants polítics es manifesten sense traves en múltiples ocasions, dins i fora del Parlament".  I, hi afegeix, però, que la investigació ho és “per un presumpte delicte de desobediència greu a l'autoritat per la reiteració en la tramitació d'iniciatives parlamentàries prèviament declarades inconstitucionals per l'òrgan competent quan, a més, es comptava amb requeriments expressos d'abstenció” i que “recaigui en la iniciativa parlamentària és irrellevant” en aquest cas.

La magistrada Alegret no s’entreté a respondre a l’exdiputat de Junts sobre el fet que va ordenar la seva detenció perquè no es va personar davant d'ella i el remet a la interlocutòria del novembre passat. Tampoc accepta que el TSJC no sigui el tribunal competent per jutjar-lo, malgrat que ja no és diputat, i li precisa que el manté en el procediment amb els que sí que tenen l’aforament en constatar la “connexitat” i “inescindibilitat” de la causa.  A més, refusa l'acusació de falta d'imparcialitat de la instructora, i assegura que “es planteja extemporàniament i no se sustenta en cap motiu legal, ni de caràcter subjectiu ni de caràcter objectiu”.

La jutgessa qualifica alguns arguments de les al·legacions de Costa  “de caràcter parajurídic”, a les quals no vol contestar, menys una. “És obligat sortir al pas d'afirmacions mentideres com que la sala va convidar un determinat partit polític a exercir l'acusació popular quan es va limitar a tenir-lo com a part per imperatiu legal, tal com es va afirmar a la interlocutòria de data 6 d’abril de 2021 i 12 de juliol de 2021”. Es refereix a la formació d’ultradreta Vox.

Els altres tres investigats per desobediència també van presentar recurs contra la finalització de la investigació, que els deixa a un pas de judici. En el seu cas, el principal argument és que creien que actuaven de forma legal, tal com va exposar Campdepadrós.

 

En la foto principal, l'exdiputat de Junts Josep Costa, amb el diputat Albert Batet, en sortir del TSJC, després de ser detingut /  Carlos Baglietto