L'exvicepresident primer del Parlament de Catalunya Josep Costa ha presentat un escrit a la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què demana que s'anul·li el judici contra ell i tres exmembres més de la Mesa, entre els quals l'expresident de la cambra i ara conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, per haver permès debatre sobre la monarquia i l'autodeterminació la tardor del 2019. En aquest sentit, Costa ha anunciat que no es presentarà per declarar perquè "no reconeix el tribunal". Ha al·legat que el TSJC té una "manca absoluta de jurisdicció i competència" per jutjar el fet, així com que menysté, no entén i no observa què vol dir inviolabilitat parlamentària.

Segons Costa, la Sala Civil i Penal del TSJC no té jurisdicció per sotmetre a procediment de cap mena els acords, resolucions, declaracions o decisions de qualsevol classe adoptats pel Parlament de Catalunya, així com els vots i opinions dels seus membres. A més ha subratllat que, "d'acord amb la jurisprudència del Tribunal Constitucional, que roman inalterada ara com ara", la "mera incoació" d'un procediment contra una persona "protegida per la inviolabilitat parlamentària" suposa "una vulneració" dels drets "que li reconeixen" els articles 23 i 24 de la Constitució, segons recull l'ACN.

Al text també es considera "objecte de l'atac antidemocràtic que pateix la institució del Parlament", i assegura que la causa penal contra ell, Torrent i els altres dos exmembres de la Mesa és "impròpia de l'Europa democràtica". "Les resolucions dictades des de l'inici i fins a l'obertura del judici oral posen de manifest que aquest Tribunal és incapaç de fer una interpretació democràtica del dret, estenent la jurisdicció penal dins un àmbit que li és expressament i taxativament vedat, com és el de l'activitat parlamentària", ha argumentat. A més considera que la causa suposa la "culminació d'un mètode antidemocràtic" que, a parer de Costa, consisteix a "instrumentalitzar" el Tribunal Constitucional per "aplicar la censura prèvia" al debat parlamentari.

L'exvicepresident primer del Parlament va presentar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'últim recurs que es podia interposar per evitar el judici a l'anterior Mesa del Parlament per la causa oberta per desobediència. En aquest recurs reclamava que la magistrada instructora arxivi la causa. El moviment de Costa va ser després que el Tribunal Constitucional admetés a tràmit un altre recurs d'empara del mateix Costa per evitar la celebració del judici. I és que en una interlocutòria del 10 de novembre, la magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret va donar per tancada la instrucció de la causa contra quatre membres independentistes de l'anterior mesa per presumpta desobediència al TC. Per una banda, parlem de Roger Torrent i Adriana Delgado (ERC); per una altra, del mateix Costa i d'Eusebi Campdepadrós (JxCat). Tot i això, sembla que tot i les denúncies contra el judici hauran de passar pels tribunals.