Al president extremeny Guillermo Fernández Vara li agradaria que els independentistes fossin “irrellevants” en la política espanyola, però l’aritmètica parlamentària és la que és. És per això que, un cop més, el dirigent socialista ha instat les forces de la dreta —a qui ha culpat d’aquesta situació— a involucrar-se en la governabilitat d’Espanya, començant pels pressupostos de l’Estat. “A vostès els preocupa el que pugui fer ERC amb els pressupostos? Doncs facin que ERC no pinti res”, s’ha dirigit al PP. “Ho poden fer”, ha constatat.

En aquests termes s’ha expressat com a portaveu del PSOE després de la reunió de Consell Polític Federal del PSOE aquest dilluns al matí. En roda de premsa, el president extremeny ha admès que “li agradaria viure en un país en el qual els qui se’n volen anar fossin irrellevants, en el qual els qui volen trencar aquest país no fossin determinats”. No obstant això, ha assenyalat que “això no depèn de nosaltres”. I n’ha responsabilitzat la dreta, uns “grups polítics que s’han inhibit respecte del futur d’aquest país i han fet possible que, guanyi qui guanyi, sempre depenguem dels nacionalistes”.

“Que m’hauria agradat un altre govern? Que m’hauria agradat que no depenguéssim dels nacionalistes? Ja ho he dit en diverses ocasions”, ha subratllat. Però els números són el que són. Ha deixat clar que es basa en un pacte de govern on “hem incorporat aquelles coses en les quals ens podem entendre”, que no és ni el programa del PSOE ni el d’Unidas Podemos.

En aquest context, Fernández Vara ha aplaudit el “canvi d’actitud” de Ciutadans, una “actitud intel·ligent” que suposa donar una “oportunitat al diàleg”. Ha reclamat que no s’exclogui ningú de la negociació dels pressupostos de l’Estat a priori: “El pressupost no pot ser el que vulgui el PSOE, el que vulgui Podemos, el que vulgui Ciutadans ni el que vulgui ERC. Ha de ser el que sumi, i cal intentar-ho”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram