Amb el vistiplau del Ministeri de Sanitat, els tres territoris històrics del País Basc han passat aquest dilluns a la fase 1 de la desescalada. Però els termes d’aquest desconfinament no són els mateixos que la resta de territoris de l’Estat que passen de fase, sinó que el lehendakari Íñigo Urkullu n’ha fet la seva pròpia interpretació, després d’haver negociat amb el govern espanyol. Un exemple pràctic: mentre a Espanya es permeten les reunions de fins a 10 persones en domicilis o la mobilitat dins la província, a Euskadi ni parlar-ne. S’ha descrit, amb ironia, com una fase 0,5.

Probablement el punt més polèmic és el del contacte social. El decret del govern basc sí que “autoritza les reunions a les terrasses, per al consum de begudes i menjar, de fins un màxim de deu persones per taula o agrupació de taules”. Però és l’únic contacte social que es permet en grup.  La consellera de Seguretat, Estefania Beltrán de Heredia, ha aclarit en una entrevista a Radio Euskadi que “no podrem ajuntar-nos deu amics a casa”. Tampoc no podran organitzar-se reunions “ni en una societat, ni en un txoko, ni en una llotja, ni en un parc o plaça”. Estaran permeses visites a familiars d’edat avançada, “però no organitzar festes amb ells”.

Una segona diferència important és la de la mobilitat. Mentre als territoris espanyols en fase 1 es permet la mobilitat dins la província o unitat sanitària, no serà el cas del País Basc. Als tres territoris històrics només es permet la mobilitat dins del municipi, i excepcionalment en els municipis limítrofs, com per exemple en la pràctica d’esport. La lliure circulació per Euskadi està permesa per a la visita de familiars grans o per raons sanitàries, laborals i formatives degudament acreditades. Així, tampoc estarà autoritzat el desplaçament a segones residències.

A diferència de l’Espanya que es troba en fase 1, al País Basc tampoc no es contempla l’obertura de biblioteques o d’espais cultuals com museus, teatres i cinemes amb limitacions d’aforament i mesures de seguretat. “Les biblioteques, museus, locals i establiments en els quals es desenvolupin actes i espectacles culturals romandran tancats”, deixen clar les autoritats basques.

El PNB, decisiu

Després de l’enuig del lehendakari Iñigo Urkullu amb el comandament únic, els vots del PNB van ser decisius la setmana passada per a l’aprovació de la quarta pròrroga de l’estat d’alarma. L’acord va segellar-se minuts abans de l’inici del ple al Congrés dels Diputats, i reforçava els mecanismes de “cogovernança” en el procés de desescalada. L’esmena acceptada pel govern espanyol també contemplava la celebració d’eleccions al juliol.

Sanitat “no té res a dir”

Preguntat sobre aquests paràmetres diferents, el doctor Fernando Simón ha dit que “no té res a dir” i que és el govern basc qui ha de donar les seves explicacions. En tot cas, el director del Centre d’Alertes Sanitàries del Ministeri de Sanitat ha dit que “tot Euskadi estava en situació de passar de fase”, que compta amb les capacitats sanitàries i que “la situació epidemiològica” és bona.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram