L’acord amb Ciutadans, el tercer en un mes, no ha caigut gaire bé als principals socis de Pedro Sánchez. Especialment pel punt que parla d’aplicar “mesures idèntiques per a tota Espanya”. Davant d’aquest fet, el PNB ha demanat a La Moncloa “un aclariment” perquè aquest pacte no sigui “contradictori” amb els signats amb ells mateixos o amb Esquerra Republicana. “Ens porta a una situació de confusió”, ha admès el president del partit, Andoni Ortuzar. Els jeltzales havien acordat votar a favor de la sisena i última pròrroga de l'estat d'alarma a canvi de descentralitzar l'última etapa de la desescalada.

El primer punt de l'acord assenyala que les mesures que s'aprovin en el marc del decret d'estat d'alarma "seran idèntiques per a tota Espanya, garantint la igualtat dels espanyols en la recta final del confinament, sense perjudici de la progressió sanitària de cada territori". Això podria ser contradictori amb l'acord amb ERC, que retorna en la fase 3 l'adopció i execució de les mesures a les autonomies. Des de La Moncloa aclareixen que això vol dir que totes les comunitats tindran el mateix "marge de decisió".

“Més que difús, ens ha semblat confús”, ha admès Ortuzar en una entrevista aquest dimarts a Telecinco. En aquest sentit, ha avançat que demanaran un “aclariment” a Pedro Sánchez, perquè “no sigui que l’acord que hagin fet amb Ciutadans sigui contradictori amb el que han firmat amb nosaltres i amb Esquerra Republicana”. I ha insistit: “Això ens porta a una situació de confusió”.

El dirigent jeltzale ha assegurat, en vista de l’acord amb Cs, que “sembla que tornem a la situació prèvia, que hi ha un comandament únic per a tothom”. I ha afegit: “Això no és el que hem parlat amb el govern espanyol”. Ha avisat que "és difícil compatibilitzar pactes amb ERC i el PNB i al mateix temps amb ells".

 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram