L'estupefacció davant la invitació que el govern espanyol va fer ahir al migdia a les famílies perquè sortissin a fer la compra amb els nens va recórrer no només l'oposició i la ciutadania, sinó també bona part dels despatxos de la Moncloa. D'aquí la posterior rectificació, cinc hores després, puntualitzant que el permís infantil serà per anar a fer un volt, més que per acompanyar adults a fer encàrrecs. Avui, el màxim responsable del comitè d'experts científics del govern espanyol per la gestió del coronavirus ha reconegut que "no tindria sentit que els supermercats tornin a massificar-se". 

Durant la roda de premsa diària que, en nom dels gabinet tècnic del ministeri, encapçala el doctor Fernando Simón no ha pogut evitar un allau de preguntes sobre si el seu equip comparteix que és bona idea que a partir de diumenge els menors de 14 anys puguin anar a comprar. Ha intentat no carregar directament contra el govern al qual representa, però ha deixat clar que és millor que les famílies evitin fer-ho. 

"És cert que al supermercat hi ha una proximitat major que si una família va sola a passejar al carrer" i ha demanat "anar amb compte". És més, ha assenyalat que "si poden passejar sols, potser poden evitar dur-los al super". Tanmateix, ha afegit per suavitzar, que si es mantinguessin les mesures de distanciament suficients, no implicaria un "risc excessiu". 

En qualsevol cas, Simón ha subratllat que "un nucli familiar que viu junt suposa el mateix risc de transmissió a casa que a un lloc on siguin ells sols", és a dir, que "passejar sols no té risc si no s'ajunten amb una altra família". Ara bé, no ha aclarit si l'ordre que emetrà el ministeri autoritzarà la sortida en grup d'una unitat familiar o si cada adult podrà sortir només amb un nen. La discussió sobre els detalls del desconfinament de nens, ha dit, va començar ahir i encara s'allargarà uns dies. Fins el cap de setmana, el ministre de Sanitat no preveu anunciar-ne la lletra petita. 

Els menors entre 14 i 18 i la responsabilitat individual

Sobre què passa amb els menors d'entre 14 i 18 anys, el portaveu del comitè tècnic de la Moncloa ha defensat que fins ara "ja podien sortir a fer les activitats necessàries com la compra, la farmàcia, anar a buscar el pa o passejar el gos". 

Amb l'inici de l'alleujament de les restriccions de mobilitat a l'horitzó, Simón ha fet una crida a la prudència i ha interpel·lat directament a la "responsabilitat individual de cada ciutadà" per evitar nous brots de l'epidèmia un com comencin a relaxar-se les condicions del confinament.