Rectificació in extremis del Pedro Sánchez davant l'allau de crítiques de tots els flancs i l'amenaça de no poder validar la pròrroga d'estat d'alarma. El que tantes famílies esperen en candeletes, que els seus fills menors puguin començar a sortir després de cinc setmanes tancats a casa, s'havia acabat convertint en un gerro d'aigua freda. Si dissabte el president prometia als espanyols que a partir de dilluns vinent els nens podrien "gaudir d'una estona al dia a l'aire lliure", el consell de ministres ha anunciat al migdia que aquest permís només seria per acompanyar els adults a fer encàrrecs com comprar al supermercat o al banc. Res d'anar a fer un volt. Finalment, la Moncloa ha cedit a la pressió. "Els menors de 14 anys podran fer passejos" a partir de diumenge. Ho ha confirmat el ministre Illa aquest vespre. 

L'anunci inicial de no autoritzar-los a passejar si no era per fer encàrrecs havia indignat no només els grups de l'oposició -de qui Sánchez depèn per poder allargar el confinament fins al 10 de maig-, sinó dins del propi govern de coalició, per part de Podemos i els comuns que han forçat una revisió de la mesura. Després d'una (in)tensa reunió aquesta tarda, ha arribat la correcció. Tocades les vuit del vespre, el ministre de Sanitat l'ha explicat a la ciutadania. Salvador Illa ha evitat parlar de rectificació, perquè encara no s'havia presentat cap document detallat amb la concreció de la mesura, tot i que a la compareixença de la portaveu del govern al migdia ha quedat clar que no contemplaven autoritzar els passejos. 

Aquest cap de setmana el ministeri de Sanitat emetrà una ordre -encara per redactar- "perquè els nens menors de 14 anys puguin fer passejos". Illa ha confirmat que finalment no caldrà que aquesta caminada sigui per anar a fer cap altra gestió. 

La pròrroga del decret d'alarma penjava d'un fil

La reconsideració del govern Sánchez arriba dotze hores abans d'un ple clau al Congrés dels Diputats, durant el qual el president del govern espanyol necessita el suport dels grups de l'oposició per poder aprovar el nou decret d'ampliació de l'estat d'alarma, que pretén prorrogar per segona vegada, ara fins al 10 de maig. Precisament aquest decret és el que habilita el ministre de Sanitat a adoptar les mesures d'alleujament del confinament que consideri necessàries. 

Durant la seva compareixença, el ministre de Sanitat ha tret pit de la gestió que ha fet el seu executiu des de la implantació de l'estat d'alarma, el passat 14 de març. "Les mesures que es van prendre han estat un encert", ha conclòs. 

Iglesias s'apunta el tanto

La batalla soterrada al si del govern de coalició és un secret a veus. El vicepresident Pablo Iglesias ha volgut que quedés clar que la rectificació ha estat possible gràcies a la pressió del seu partit. Instants abans que arrenqués la compareixença del ministre Illa, el líder de Podemos ha publicat un tuit afirmant que es "congratula" que s'adoptin les mesures que la seva formació havia plantejat. "És de sentit comú", ha sentenciat. Un sentit comú que l'alcaldessa Ada Colau havia exigit a mitja tarda