La xarxa no se'n sap avenir. La proposta del govern espanyol de permetre als nens anar a comprar al supermercat o acompanyar els pares al banc durant el coronavirus ha causat una gran indignació i estupefacció entre polítics i ciutadans. Molts no entenen per què no es permet als nens sortir a passejar, com establia el pla del Govern català, i en canvi se'ls permet anar a supermercats, un dels possibles focus de contagi del virus per la quantitat de gent que s'hi acumula. 

De fet, des del mateix Govern català ja han sortit a criticar-ho. El president, Quim Torra, ha estat dels primers a reaccionar i ho ha fet per titllar el pla d'"absurd".

També els tres principals partits independentistes han posat el crit al cel per la proposta i han demanat ja a l'executiu central que rectifiqui. ERC, JxCat i CUP avisen que deixar sortir els nens no és "acompanyar els seus pares a fer encàrrecs" i alerten que la proposta ni és "segura" ni és "lògica". "Són mainada, no ximples", ha deixat anar la diputada Gemma Geis.

"És una burrada"

No han estat els únics, Twitter s'ha omplert aquesta tarda de crítiques. Entre elles la de l'economista Xavier Sala-i-Martín que, per exemple, ho ha qualificat de "burrada", o del periodista Eduard Voltes que assegura que s'han "inventat aquesta marcianada" per contrarestar la proposta catalana. "Ara mateix ser una proposta sortida de Catalunya és com tenir la pesta", lamenta.

També des de l'oposició al Congrés, Partit Popular i Ciutadans s'han mostrat contraris a la proposta de Sánchez. El líder del partit popular, Pablo Casado, no veu clar que se'ls permeti anar a establiments "concorreguts" i amb "risc de contagi". Mentre que des de Cs, Inés Arrimadas critica que es prenguin mesures "improvisant i sense consens". Tots dos demanen una rectificació urgent i que els nens puguin passejar.

Espanya és el país més restrictiu d'Europa pel que fa a les mesures de confinament per a nens, la majoria dels quals no trepitgen el carrer d'ençà que es va decretar l'estat d'alarma i es van tancar les escoles. Gairebé tots els països del continent permeten als nens i nenes sortir de casa de manera esporàdica, i en alguns casos s’inicia la reobertura gradual d’escoles.

Fins i tot a Itàlia, un dels països més afectats com Espanya en nombre de contagis i morts, permet des de finals de març que un membre de la família surti a caminar amb els infants a prop del seu domicili. Experts i organitzacions pels drets dels infants avisen de les conseqüències psicològiques i físiques de no deixar sortir els infants. Això és el que fa cada país europeu.