Després de l’última pròrroga de l’estat d’alarma, arribarà una nova fase: la “nova normalitat”. No serà la "normalitat" d'abans. Per a això, el govern espanyol està preparant un decret de noves mesures per prevenir i contenir el virus. Segons ha anunciat el mateix Pedro Sánchez, s’aprovarà dimarts que ve al consell de ministres, un cop ja superat “el pitjor” de la pandèmia. Aquesta última pròrroga, ha defensat, tindrà un únic objectiu: “acompanyar” els territoris “en aquests últims metres”. Ha promès “governança plena” a les comunitats autònomes a partir de la fase 3.

El president espanyol ha comparegut aquest dimecres al Congrés dels Diputats per demanar la “sisena i última pròrroga” de l’estat d’alarma, fins al 21 de juny. Les principals novetats, la “governança plena” dels presidents autonòmics en els territoris en fase 3. Podran modificar les mesures previstes en el pla de desescalada i decidir quan finalitzen aquesta última fase, que suposarà l’aixecament de l’estat d’alarma en aquell territori. “Hem passat del comandament únic a la cogovernança, i de la cogovernança a la governança plena”, ha defensat. Aquesta última pròrroga tirarà endavant amb els vots d'ERC i el PNB, però també de Cs, en uns termes que a parer de les parts no són contradictoris.

Durant la compareixença, Sánchez ha fet un anunci. Dimarts que ve, el consell de ministres aprovarà un decret amb mesures sanitàries de prevenció i contenció que s’aplicaran en la “nova normalitat”, és a dir, un cop aixecat l’estat d’alarma. Segons ha explicat, aquestes mesures seran consensuades en una reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, on es reuneixen el govern espanyol i les comunitats autònomes. Aquestes noves mesures es mantindran fins que hi hagi un tractament o vacunes eficaços contra el coronavirus.

 

Com en ocasions anteriors, Sánchez ha rebutjat que s’hagi utilitzat el decret d’estat d’alarma per retallar llibertats o per recentralitzar competències de les comunitats autònomes. “Res més lluny de la realitat”, ha rebatut. Ha defensat que, a la llum de les dades, l’estat d’alarma ha estat una eina “fonamental”, que el Congrés dels Diputats ha “exercit el control” i que només s’ha limitat la “llibertat de contagiar”. En canvi, “les llibertats de pensament, expressió o associació s’han exercit sense més límit que les garanties sanitàries”.

Crítiques per “apropiar-se” de la bandera

Des del faristol de les Corts, el president espanyol ha advertit novament que “l’enemic és el virus i la política ha de servir per combatre’l units”. Aquesta és “una de les lliçons” de la pandèmia, ha subratllat. En aquest sentit, Sánchez ha criticat que el virus “no pot ser el pretext per combatre l’adversari, i menys encara utilitzant les víctimes com a arma llancívola o apropiant-se d’una bandera que és de tots”. Ha tingut un agraïment per als grups parlamentaris que, durant aquestes setmanes, han facilitat l’aprovació del decret d’estat d’alarma.

"El pitjor ha passat"

El mandatari espanyol s'ha felicitat perquè, per segon dia consecutiu, no s'ha registrat cap defunció com a conseqüència del coronavirus. Ha atribuït aquesta reducció dràstica de les xifres al decret d'estat d'alarma. "Avui tenim zero morts com a conseqüència de la Covid-19, i crec que és un èxit de tots, de tots els grups parlamentaris que hem permès prorrogar l’estat d’alarma", ha assegurat el dirigent socialista. Amb cautela, ha assegurat que el "pitjor" ja ha passat. Ha assegurat que comprèn "la impaciència" dels actors econòmics, però ha recordat que "no hi ha elecció entre salut i negoci", sinó que les dues coses van de la mà.

Ball de xifres

Després de setmanes de crítiques pels balls de xifres, especialment de morts per coronavirus, Sánchez ha subratllat que el Ministeri de Sanitat es limita a "recopilar i contrastar" les dades que els faciliten les comunitats autònomes, i aplicar el criteri de recompte que marca l'OMS. L'objectiu del govern espanyol, ha insistit, és "homogeneïtzar" aquestes dades.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram