Malgrat que els comptes van sortir molt ajustats la setmana passada, Pedro Sánchez té intenció de tornar a demanar una pròrroga de l'estat d'alarma. Seria la cinquena, fins al 7 de juny i la sol·licitaria la setmana que ve al Congrés dels Diputats. No obstant això, a hores d'ara, els números tampoc no surten. Avui el president espanyol tornarà a reunir-se amb Inés Arrimadas, que no descarta cap escenari. Però no és el cas del PNB, que diu que "no té sentit" continuar allargant en el temps el comandament únic de la gestió del coronavirus. Enmig, Esquerra Republicana s'ha mostrat disposada a negociar sempre que s'atenguin les seves peticions.

Així, avui se celebrarà la reunió setmanal que van acordar el govern espanyol i Ciutadans. Fonts de la formació d'Arrimadas ho situen en el marc del pacte al qual van arribar, però remarquen que encara no han fixat posició sobre una nova pròrroga, si hi donaran suport o no. "La votació de dimecres passat correspon a una pròrroga que s’iniciava aquest dilluns, i no es pot descartar cap escenari. Farem interlocució amb el govern per anar millorant les mesures que s’han posat en marxa", deia la líder de Cs aquest dilluns.

Per la seva part, el PNB ha deixat en l'aire el suport a una nova pròrroga. En una entrevista aquest diumenge, el president del partit, Andoni Ortuzar, avisava que "no té sentit" continuar allargant el comandament únic i assegurava que l'estat d'alarma "genera tensió política". És per això que considerava que no es pot mantenir "de forma generalitzada".

El govern espanyol va salvar la quarta pròrroga, la setmana passada, gràcies a dos acords a última hora, amb Ciutadans i el PNB. Els seus vots eren claus perquè sortís endavant. Aquests vots només podrien ser desactivats pel PP de Pablo Casado, que finalment va abstenir-se. No obstant això, el cap de l'oposició va advertir que seria l'última pròrroga que facilitaven i reclamaven un pla B.

Les 4 condicions d'ERC

ERC està oberta a facilitar una nova pròrroga de l'estat d'alarma, però només si "canvien les coses". Ara, a més del retorn de competències que ja demanaven en la votació de la setmana passada, els republicans exigeixen que s'adoptin noves mesures econòmiques i socials com per exemple el "permís retribuït per garantir la conciliació laboral i familiar" d'aquells qui tinguin menors o dependents a càrrec i que es permeti als ajuntament disposar del superàvit per lluitar contra el conronavirus. A més, també exigeixen desbloquejar la mesa de negociació entre l'Estat i la Generalitat.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram