Pedro Sánchez va suar de valent ara fa una setmana per aconseguir una cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, que finalment va ser de quinze dies i no d’un mes. Després d’això, el president espanyol ja ha posat en marxa la maquinària per negociar una sisena ampliación, que sí que serà l’última, per allargar les restriccions fins al 21 de juny. Aquest cop La Moncloa va sobre segur: ja conversa amb el PNB i Ciutadans, que s’han mostrat disposats a negociar. Si té els suports garantits, s’anunciarà aquest mateix dissabte en compareixença presidencial i es votarà la setmana que ve al Congrés dels Diputats. De moment, ERC no ha rebut cap trucada.

Després del Consell de Ministres extraordinari d’aquest divendres, que ha donat llum verda a l’ingrés mínim vital, la portaveu María Jesús Montero ha explicat que ja s’estan “produint converses entre diferents grups” i que, si se sol·licita, es farà a través dels canals habituals, amb una compareixença de Sánchez des de La Moncloa. L’executiu avisa que, en aquestes negociacions, “la salut dels ciutadans està per damunt de qualsevol altra qüestió”.

En compareixença a la comissió de reconstrucció del Congrés aquest dimarts, la vicepresidenta Carmen Calvo ja va avançar que La Moncloa es plantejava, “si hi ha majoria suficient per fer-ho, una última pròrroga de l'estat d’alarma". Va defensar que aquesta última pròrroga serviria “per anar sortint d’una situació que ha tingut punts àlgids importants”. El 21 de juny la majoria de territoris de l’Estat ja haurien superat les fases de la desescalada i sortit de l’estat d’alarma.

Aquest divendres, el cap de files del PNB a Madrid, Aitor Esteban, ja s’ha mostrat disposat a negociar els termes del nou decret d’ampliació de l’estat d’alarma, amb algunes mesures de flexibilització de la fase 3 i més poder per a les comunitats autònomes. Per la seva part, el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, ha mantingut contacte amb el president Pedro Sánchez i la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño.

“Si el govern considera necessari i imprescindible l’ús de l’únic instrument, com és l’estat d’alarma, ho sol·licitarà”, ha deixat clar Maria Jesús Montero. Ha explicat que “encara no està decidit”, que es tindrà en compte la situació epidemiològica i que es comunicarà “pels mitjans habituals, a través de la compareixença del president”. La clau serà si es garanteix els suports necessaris o no.

"Estratègia de crispació i soroll"

La portaveu el govern espanyol ha tornat a denunciar el que considera una "estratègia de crispació i soroll" del PP i Vox, que el que pretenen en realitat és la "llibertat per contagiar". Montero ha criticat que no hagin "digerit" el resultat de les urnes. "El que s’espera del principal partit de l’oposició és que ajudi i no estigui tan preocupat per Vox”, ha conclòs.

 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram