En la dicotomia presentada per Oriol Junqueras, entre ERC o Ciutadans, el govern espanyol tria les dues. Aquest divendres, María Jesús Montero no ha volgut donar per trencades les relacions amb ERC, sinó tot el contrari: hi compten pels pressupostos que elaboraran per a l'any que ve. Això sí, la portaveu de l'Executiu ha obert la porta a "ampliar la majoria" de la investidura de Pedro Sánchez amb altres formacions que vulguin pujar al carro. No ha citat l'acord amb Ciutadans d'aquesta setmana, però en aquests moments és l'únic disposat a negociar el seu suport a La Moncloa. 

En roda de premsa des de La Moncloa aquest divendres al migdia, la dirigent socialista ha defensat que el fet d'haver-se desmarcat del govern espanyol no fa que ERC deixi de ser un aliat amb qui treballar. Tot seguit, però, ha assegurat que "la majoria que aquest govern va comptar per a la investidura i les diferents lleis té vocació de poder ampliar-se" a qualsevol formació que vulgui dialogar i establir acords amb el govern de coalició.

D’aquesta manera, el govern espanyol treu ferro al trencament evidenciat el dimecres al Congrés dels Diputats. "Per descomptat que qualsevol formació política en un moment determinat pot no compartir determinades iniciatives polítiques, però això no significa en absolut que no pugui compartir-ne altres", ha dit Montero. En aquest context, ha defensat que el decret d’alarma aprovat, amb les esmenes del PNB, ja preveu la “cogovernança”, avaluant de forma conjunta la situació dels territoris per a la desescalada i establint que els presidents de les comunitats autònomes “són els que ostenten la responsabilitat d’aplicar les mesures”.

És per això que La Moncloa també compta amb ERC per als pressupostos generals de l'Estat del 2021, un projecte que, segons ha anunciat Montero, serà presentat al Congrés dels Diputats "en temps i forma quan es conegui la profunditat de la crisi econòmica" posterior al coronavirus.

Més pròrrogues

En consonància amb el que ja ha anat manifestant La Moncloa durant les últimes hores, la portaveu de l’executiu ha defensat que caldrà mantenir l’estat d’alarma "mentre la població s'hagi de moure amb ordre i no puguem tornar cap a aquella nova normalitat”. En aquest sentit, no ha descartat la “sol·licitud de noves pròrrogues”, en plural, perquè “és l’instrument adequat en l’ordenament jurídic” que permet limitar la llibertat de moviment. Tot i que vagi incorporant adaptacions, no es plantegen aixecar-lo “fins que no puguem fer de forma definitiva que tots es desplacin amb total normalitat”.

Criteris científics i no polítics

La portaveu del govern espanyol no ha volgut avançar quins territoris avancen a la fase 1 en el procés de desescalada i quins no. Ho ha deixat en mans del ministre de Sanitat, Salvador Illa, que compareixerà aquesta tarda a La Moncloa. Això sí, Montero ha subratllat que les decisions s’adoptaran sota criteris científics i no polítics. “Aquí no hi caben ni interessos partidistes ni càlculs electorals”, ha assegurat. Tota l'atenció està posada en el principal focus de contagi, la Comunitat de Madrid, que malgrat ser durament colpejada per la pandèmia ha demanat avançar en el desconfinament. La presidenta Isabel Díaz Ayuso ha admès que prioritzen l’economia en aquest moment.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram