Pedro Sánchez tornarà a salvar la pròrroga de l’estat d’alarma, un cop més, gràcies als vots de Ciutadans i el PNB, com ara fa dues setmanes. Davant les crítiques de l’independentisme durant el ple del Congrés, amb qui s’han acabat de trencar els ponts després d’unes negociacions fracassades, el president espanyol ha respost amb una pluja de retrets. N’hi ha hagut per a JxCat, però també per a ERC, que fins ara havia estat un soci estable d’investidura i legislatura. Malgrat tot, ha defensat que manté el compromís de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. No ha fixat data per a la taula de diàleg com li demanaven els republicans. Durant les últimes hores Cs s'ha vantat d'haver paralitzat aquest fòrum bilateral.

 

En resposta a Gabriel Rufián, el dirigent socialista ha rebatut les crítiques pel pacte amb Ciutadans. “Amb qui governen vostès a Catalunya? Amb un partit progressista? Nosaltres no hem arribat a tant”, ha ironitzat Sánchez. I ha seguit amb aquest mateix fil: “Vostès avui votaran no amb el PP i l’extrema dreta, però no per això són un partit d’ultradreta. El mateix argument serveix per al PSOE i Unidas Podemos”.

El president espanyol ha assenyalat que han estat “negociant fins a aquesta matinada” per recollir algunes de les seves propostes, com les de la conciliació. I ha deixat clar que l’acord amb Ciutadans no paralitza la taula de diàleg. “Hem mantingut i mantinc els compromisos de la investidura”, ha defensat en aquest sentit. Ha recordat que queden quatre anys de legislatura i “valora molt el diàleg” amb ERC, que vol “continuar practicant".

Menys amable ha estat amb Laura Borràs, que ha lamentat que pensava que “anaven seriosament” a negociar. Li ha retret la defensa d’un Estat propi per gestionar millor la pandèmia amb una pluja de crítiques a la Generalitat. Ha assegurat que Catalunya és la 14a comunitat en la classificació en serveis sanitaris, que té més llits privats que públics o que és la segona comunitat amb menys despesa sanitària sobre el PIB.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram