La geometria viarable del govern espanyol “ha vingut per a quedar-se”. Aquests són els termes que fan servir des de La Moncloa, que tenen intenció d’allargar durant tota la legislatura escenes com la d’aquesta setmana, una última pròrroga de l’estat d’alarma aprovada amb acords amb ERC i el PNB per una banda i pactes amb Ciutadans per l’altra. La portaveu de l’executiu, Maria Jesús Montero, ha insistit aquest divendres que aquests són els resultats de les urnes i que no tenen sentit els “vetos creuats”.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres, la dirigent socialista ha defensat que “la geometria variable forma part de l’expressió de la nostra democràcia en aquest moment”, i que obliga a treballar cadascuna de les iniciatives del govern. Ha demanat que “no hi hagi vetos creuats”, que “no tenen sentit en aquest moment”. I ha insistit: “La política ha de ser efectiva, operativa, oportuna i ha de donar resposta més enllà de les experiències prèvies”. Per tant, veuen compatible mantenir la doble aliança amb ERC i Cs, malgrat les agendes contraposades.

“La geometria variable ha vingut per a quedar-se”, ha vaticinat la ministra portaveu del govern espanyol, que ha subratllat que “en aquests quatre anys hem de treballar en aquest marc de geometria variable”. Ha volgut deixar clar que els grups que van fer possible la investidura de Pedro Sánchez tindran “interlocució prioritària” a l’hora d’impulsar iniciatives. Això no ha estat obstacle per aplaudir que Ciutadans vulgui negociar els pressupostos de l'Estat.

Per altra banda, Montero ha presentat els termes de l’última pròrroga de l’estat d’alarma, que designa els presidents autonòmics com a autoritats delegades competents a partir de la fase 3. Les autonomies “comptaran amb tota l’ajuda i col·laboració” del Ministeri de Sanitat. “És un clar exemple del nostre model de país: un estat fort i cohesionat on les autonomies són pilars de l’Estat del benestar”, ha defensat.

Sense data a la taula

Més enllà de la promesa del mes de juliol que va fer el president Sánchez des del Congrés, des del govern espanyol no acoten més quan es tornarà a reunir la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. “Ara mateix la nostra prioritat està concentrada en posar a ratlla el virus i vèncer la pandèmia”. Ha deixat clar que “quan acabi aquesta situació” i s’hagi superat la crisi “podrem reprendre l’agenda amb la prioritat que es mereix”. Cap més concreció que aquesta.

1 de juliol pels turistes

Després de tot el rebombori generat ahir, Montero ha mantingut l'horitzó de l'1 de juliol per a l'obertura de les fronteres espanyoles al turisme internacional. "No hi ha hagut cap canvi respecte a la posició que ha manifestat el govern espanyol de què a partir de l'1 de juliol puguem tenir ja condicions adequades per rebre les persones que vinguin d'altres llocs", ha defensat Montero, després que la ministra Reyes Maroto anticipés l'obertura de les fronteres terrestres amb França i Portugal al 22 de juny. La portaveu ha reclamat "coordinació" a la Unió Europea perquè "no hi hagi diferències" entre països.

 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram