Nou diàleg de sords al Congrés dels Diputats. Durant la sessió de control d’aquest dimecres, Pedro Sánchez i Pablo Casado han tornat a evidenciar la manca absoluta d’entesa entre els dos principals partits espanyols. Mentre el cap de l’oposició ha denunciat que el govern espanyol oculta la pandèmia i els morts per coronavirus, el president espanyol l’ha acusat de fer una pinça amb l’extrema dreta per “derrocar un govern legítim” en un to guerracivilista. No obstant això, ha sentenciat que “han fracassat”. Un to molt diferent ha exhibit amb Ciutadans, després de signar tres acords en un mes.

En la seva pregunta al cap de l’executiu, Pablo Casado ha fet un còctel de crítiques, des dels “16.000 morts de més” que dona l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i el “caòtic comandament únic” fins a la “purga a la Guàrdia Civil”, que “hauria de costar el càrrec de la fiscal, el ministre i el delegat del govern”. El dirigent conservador també ha carregat per haver “ocultat les alertes” sanitàries des de principis d’any i per haver “abusat de l’estat d’alarma”. Un reguitzell de crítiques sense un fil de coherència.

 

En la resposta, Pedro Sánchez ha contraatacat, acusant Casado de fer un “front comú” amb l’extrema dreta per “derrocar un govern legítim i democràticament escollit pels espanyols”. El president espanyol ha subratllat que l’estat d’alarma “ha salvat la vida de 450.000 espanyols”, en contrast amb les defuncions. “Què han fet vostès?”, els ha preguntat Sánchez. I ha conclòs: “La qüestió que vostès hauran de dirimir és si el seu camí és el de la unitat o el de la bronca. Si és el de la unitat, aquí està el govern. Si és el de la bronca, aquí té la ultradreta”.

Més rebaixat de to ha estat l’intercanvi amb Edmundo Bal, portaveu de Ciutadans al Congrés, que ha apuntat les seves crítiques cap al vicepresident Pablo Iglesias. Bal ha acusat el líder de Podemos de "muntar espectacles i acusar de colpistes a un grup parlamentari”, en referència a Vox. Sánchez ha exhibit guant de seda, subratllant la “voluntat d’entesa” mostrada pel govern amb Ciutadans, que ja s’ha traduït en diversos acords.

Retallades?

La pregunta d’EH Bildu a Pedro Sánchez ha estat simple i clara: “Farà vostè retallades públiques i socials? Aplicarà la recepta de l’austeritat?”. La diputada abertzale Mertxe Aizpurua li ha reclamat claredat: “Si avui no és clar, i no diu que no farà retallades, entendrem que estan damunt la taula”. El president espanyol, però, ha evitat respondre i ha sortit per la tangent. “El debat és un altre; el debat és que la crisi ha accelerat canvis que ja vèiem venir”, ha dit. 

Durant la sessió de control al Congrés dels Diputats aquest dimecres, el president espanyol ha arrencat dient que "la ciutadania mereix claredat", però no ha acabat responent ni sí ni no. S’ha compromès, això sí, a donar una “resposta positiva i inclusiva”, tant a Europa com a Espanya. "Si em pregunta si hi haurà retallades, el que ha d'haver-hi són polítiques anticícliques, de resposta al cicle en funció inversa", ha explicat el dirigent socialista.

"Evidentment, amb un dèficit el 10%, caldrà retallar-ho d'alguna manera”, ha admès Sánchez. En aquest sentit, ha apostat per “esperonar el creixement” i fer una reforma per aprofundir en la justícia fiscal. Tot això, a parer de Sánchez, farà que vagin baixant altres partides, com la de les prestacions d’atur.  “Hi haurà polítiques que s'aniran reduint com a conseqüència que hi hagi un major creixement de l'ocupació", ha explicat en aquest sentit.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram