La primera intervenció del rei Felip VI a la televisió provocada per la crisi del coronavirus no ha inclòs la més mínima referència al terratrèmol que viu la Família Reial des que es va conèixer que la fiscalia suïssa investiga un compte del seu pare, Joan Carles I, amb 100 milions de dòlars, del qual el monarca i la seva filla en serien beneficiaris. El monarca s'ha limitat a fer una crida a la unitat, ha emplaçat els ciutadans a "donar exemple" de responsabilitat i sentit del deure i ha garantit que l'Estat espanyol superarà la prova i en sortirà més fort.

Felip VI ha comparegut en una al·locució televisiva després de reunir-se a la Zarzuela amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i el comitè de seguiment de la pandèmia. Ha estat la primera intervenció des que ha esclatat la crisi pel coronavirus però també des que, fa tres dies, va anunciar a través d'un comunicat la decisió de retirar l'assignació que els pressupostos de l'Estat fixen per al seu pare a més d'anunciar que renunciava a l'herència del compte suís.

Unitat

Això no obstant, el monarca ha evitat fer cap referència a aquest episodi que ha desencadenat la pitjor crisi de la institució que encapçala des que va assumir la corona i ha decidit eclipsar-lo rere la pandèmia.

S'ha limitat a fer seu el discurs de la unitat, del qual fa bandera el govern de Pedro Sánchez i a enviar un missatge de suport als ciutadans. “Ara hem de deixar de banda les nostres diferencies. Hem d’unir-nos al voltant d’un mateix objectiu: superar aquesta greu situació. I hem de fer-ho junts; entre tots; amb serenitat i confiança, però també amb decisió i energia”, ha reclamat.

Mentre Felip VI intervenia, als carrer de ciutats de tot l'Estat ha esclatat una sorollosa cassolada, amb la qual els ciutadans reclamen que el Rei emèrit dediqui els milions que té dipositats al compte suís a la sanitat pública per fer front a la pandèmia.

Aquesta possibilitat no ha aparegut en el discurs, en què la lluita contra el virus ha quedat situada com un repte del país, que en un moment de la seva història es troba posat a prova “d’una manera difícil, dolorosa i a vegades extrema", "es posa a prova els valors d’una societat i la capacitat mateixa d’un Estat”.

Donar exemple

El monarca ha comparegut dret, davant una bandera espanyola i una europea i rere un faristol amb l'escut reial, i el que sí ha fet és una crida a la ciutadania a donar exemple. “Estic segur que tots donarem exemple, un cop més, de responsabilitat, de sentit del deure, de civisme i humanitat, d’entrega i esforç i, sobretot, de solidaritat –especialment amb els més vulnerables perquè ningú pugui sentir-se sol o desemparat”, ha pronosticat.

Ha garantit que tot l’Estat està bolcat a resoldre la crisi del coronavirus i que els espanyols es poden sentir protegits; ha agraït a tots els serveis públics que lluiten contra la pandèmia i en particulars als responsables del sistema sanitari –“l'avantguarda d’Espanya i primera línia de defensa”, ha dit-; i ha demanat la població que adapti la seva manera de viure a les indicacions de les autoritats.

Abans d'acabar, però, ha volgut donar també un missatge d’optimisme. Ha assegurat que “aquesta és una crisi temporal”, “un parèntesi en les nostres vides, i que es recuperarà “la normalitat”. “Perquè Espanya és un gran país, un gran poble que no es rendeix davant de les dificultats”, ha sentenciat. Ha assegurant que el virus no vencerà. “Al contrari. Ens farà més forts com a societat; una societat més compromesa, més solidària, més unida. Una societat en peu enfront a qualsevol adversitat”, ha assegurat.

El discurs ha durat set minuts i ha acabat amb un "ànims i endavant".

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món