Durant la seva intervenció inicial durant el ple telemàtic al Parlament, el president de la Generalitat ha demanat als portaveus de tots els partits que aparquin la batalla política per sumar esforços en la lluita contra el coronavirus. I li han fet cas, a mitges. Si bé no hi ha hagut crispació, i el to ha estat constructiu, no han faltat alguns retrets. Especialment contundent ha estat el líder del PSC, Miquel Iceta

"La picabaralla i el desànim no són útils per lluitar contra el virus", ha recordat el primer secretari socialista a Torra, expressant així el seu enuig per les crítiques del Govern de la Generalitat a la gestió de l'executiu de Pedro Sánchez i la negativa al confinament total. En aquest sentit s'ha queixat que "polemitzi públicament". Iceta ha convidat el president a "la cooperació i no la confrontació". És en aquest sentit que l'ha animat a demanar "tota l'ajuda possible", també a la l'Exèrcit, per desplegar hospitals de campanya o fer tasques de desinfecció. 

En la mateixa línia, la de sol·licitar ajut a la UME, s'han pronunciat Cs, els comuns i el PP. En el cas del principal partit de l'oposició, Carlos Carrizosa ha estat avui especialment contingut en les formes. El cap de files dels taronges al Parlament ha posat l'èmfasi en la necessitat de "prevenir urgentment el desbordament del sistema sanitari i ajudar els professionals sanitaris". També ha instat el Govern ha presentar uns nous pressupostos que permetin fer front a la situació generada pel coronavirus. 

Pla de rescat econòmic pel coronavirus

Poques setmanes abans de l'esclat de la pandèmia, el Govern havia aconseguit tancar amb els comuns un acord per aprovar els pressupostos de 2020, els primers que s'haurien validat des de fa tres anys. La invasió del coronavirus ho ha paralitzat tot. L'oposició demana a l'executiu que refaci els comptes, perquè òbviament no contemplaven els efectes econòmics de la crisi sanitària. El conseller d'Economia, Pere Aragonès, insisteix que cal aprovar-los igualment, perquè com a mínim són més actualitzats que els que estan ara vigents, els de 2017, i que en paral·lel s'elabori un pla de rescat social i econòmic pel coronavirus. La líder dels comuns, Jèssica Albiach li ha deixat clar que el seu grup "vol participar" directament de la confecció d'aquest pla, tal com ha fet amb els pressupostos. 

La presidenta del grup dels comuns ha volgut donar suport a les mesures preses pel govern PSOE-Podemos, insistint que són "les més dràstiques de tot el continent”. Davant la insistència de Quim Torra d'endurir al màxim les condicions del confinament per aturar l’expansió de la pandèmia, Albiach ha assegurat que l'executiu espanyol ha estat dels primers a reaccionar. En aquest punt, ha recordat que a Itàlia “fins fa dos dies es podia sortir a fer esport” i que a Bèlgica o a França “encara es pot sortir a passejar”.

Per tot això, ha demanat a Torra que concreti “què és una activitat econòmica essencial” i a “quins treballadors afectaria”, ja que ha defensat que la indústria del plàstic o els transportistes són necessaris per dur material als hospitals. Alhora, ha exigit al Govern “més solucions” i “menys soroll” i ha demanat que no “tinguin por de demanar ajuda” a ningú, tampoc a l’exèrcit.

Que la crisi "la paguin els bancs, l'Ibex i el gran capital"

Per part de la CUP, la diputada Maria Sirvent ha defensat que la crisi econòmica del coronavirus ha demostrat que “el sistema patriarcal ja feia aigües”. Des del seu punt de vista, aquesta crisi ha fet evidents “les conseqüències de les retallades”. Per tot això, ha exigit al Govern que no torni a utilitzar “receptes neoliberals” i li ha retret que només es posin a disposició de la sanitat pública “160 llits de la privada” en lloc de “condicionar hotels”. “Cal que les institucions rescatin a les persones. Aquesta crisi l’han de pagar els bancs, l’Ibex 35 i el gran capital”, ha conclòs la diputada cupaire.

Finalment, el diputat del PP, Daniel Serrano, ha exigit a Torra que deixi de demanar als partits que no “caiguin en la trifulga política” i que s’ho apliqui a ell mateix. “Ja sabem que és el més separatista dels separatistes, però li demano que no utilitzi la crisi per fer politiqueig”, ha reclamat el portaveu popular. Així mateix, ha aprofitat la compareixença per reclamar al Govern que no sigui “superb” i no rebutgi l’ajuda de l’exèrcit.