El vicepresident Pere Aragonès ha tornat a insistir en la necessitat d'aprovar els pressupostos de la Generalitat. Ho ha fet durant la compareixença telemàtica dels membres del Govern davant la resta de grups parlamentaris. En aquesta compareixença, Aragonès ha reconegut que els pressupostos no estan adaptats a la pandèmia del coronavirus, ja que aquesta situació no entrava en cap previsió, però ha insistit que és "fonamental" primer aprovar els nous comptes i després fer les modificacions pertinents. 

Segons Aragonès, els pressupostos prorrogats del 2017 "limiten molt la capacitat de reacció", i ha insistit que els nous comptes "permeten elevar el sostre de despesa", aspecte que considera molt necessari en aquests moments. En aquest sentit, s'ha compromès a ser "transparent" amb tots els grups parlamentaris i pactar conjuntament "quines han de ser les modificacions". El també líder d'ERC extramurs ha avisat que uns nous pressupostos triguessin "sis mesos de tramitació en una situació normal", i que amb l'actual pandèmia encara serien més, de manera que ha descartat de nou aquesta opció.

"No serveixen els pressupostos del 2020, però menys encara el prorrogats. Cal alliberar capacitat de despesa. És fonamental", ha insistit. 

Els comptes del 2020 van entrar al Parlament a finals de gener i s'havien d'aprovar el 18 de març, després de superar tots els tràmits parlamentaris en comissions. Ciutadans, però, va decidir portar-los al Consell de Garanties Estatutàries, fet que va endarrerir almenys un mes la seva aprovació, a l'espera del dictamen. El grup taronja va al·legar que els impugnava perquè no estaven adaptats a la crisi del coronavirus.

Reclama a l'Estat que s'aculli a la compra de deute del BCE

Per altra banda, Aragonès ha reclamat al govern espanyol que s'aculli "amb la major celeritat possible" als programes de compra de deute del Banc Central Europeu (BCE), per aconseguir fins a un màxim de 73.000 milions d'euros que després es podrien destinar a la lluita contra el coronavirus. A més, el vicepresident també ha demanat que s'apliqui una "renda bàsica universal", un mesura "molt àmplia" que serviria per posar diners a la butxaca dels ciutadans en un moment en què la immensa majoria tenen disminuïts els ingressos. 

Finalment, ha destacat que l'Ecofin ja va decidir suspendre les normes d'estabilitat pressupostària, de manera que ha senyalat que ara cal que l'Estat espanyol permeti a les comunitats autònomes i als ajuntaments gastar tot el que necessitin per combatre el coronavirus i els seus efectes.

Finalment, el vicepresident, després de repassar les principals mesures que ha adoptat el Govern en la crisi del coronavirus, també ha anunciat que les targetes moneder de les beques menjador tindran cobertura durant els dies de Setmana Santa.

A més, ha fet una crida a la "responsabilitat" i al "realisme", destacant que en aquests moments s'han de deixar de banda "ideologies, partidismes o consideracions d'àmbit nacional". "L'important ara és fer front a la pandèmia", ha dit. Així mateix, Aragonès ha afirmat que la crisi actual "no se soluciona en poques setmanes" i que el retorn a la normalitat haurà de ser "molt gradual".