El Govern disposa de projeccions sobre l'evolució del coronavirus que situen el pic de la malaltia a finals d'abril, segons ha explicat el president de la Generalitat, Quim Torra, en la compareixença per videoconferència davant dels portaveus dels grups parlamentaris al Parlament. "És un escenari, però és el meu deure traslladar a la ciutadania el que pot ocórrer. Cal un confinament total, només amb l'excepció dels serveis essencials", ha assegurat, insistint un cop més que les decisions en aquest sentit són urgents.

Segons Torra, amb aquest escenari s'hauria "arribat a una situació semblant a la d’Itàlia" i l'estabilització no es produiria fins a setmanes després, a mitjans de juny. "La ciutadania s’ha de preparar per viure una situació que se’ns fa difícil de concebre, que ens obliga a prendre decisions contundents. Ni les pitjors perspectives no poden paralitzar-nos", ha advertit.

Confinament total

Ha insistit en la necessitat de garantir un confinament total per contenir l'expansió de la malaltia i ha advertit que cada minut que passa sense adoptar aquesta decisió és un minut perdut i un risc afegit per als ciutadans. "No és un problema polític ni ideològic ni de fronteres. Ja n'hi ha prou de fer demagògia amb aquesta qüestió", ha reclamat.

Torra ha recordat les diferents peticions al govern espanyol per al confinament de Catalunya, per primer cop divendres 13 de març. Ha recordat que aleshores era l'únic dels presidents autonòmics que ho demanava. Hi va tornar dijous, 19 de març. Els dos cops acompanyat de memòries d'experts i la projecció d'escenaris.

Ha explicat que diumenge passat durant la reunió dels presidents autonòmics amb Pedro Sánchez ho va tornar a demanar i aleshores tres presidents més ho van demanar com ell. "Perquè, com Catalunya, entenen que el millor que poden fer per protegir els seus ciutadans és aplicar aquestes mesures", ha argumentat.

També ha recordat que en aquella reunió va reclamar que hi hagi un repartiment equitatiu i transparent del material sanitari necessari per fer front a la pandèmia, a més de plantejar un paquet de mesures econòmiques al govern espanyol en un escenari en què aquesta setmana 300.000 treballadors es podrien veure afectats pels ERTOS a Catalunya.

Deficiència d'equipament

El president ha denunciat la deficiència de dotació d'equipaments de protecció personal per als treballadors sanitaris, que, segons ha dit "estan passant molts problemes" perquè el proveïment de bates, mascaretes i guants no està funcionant com caldria.

Torra ha sintetitzat en cinc punts les mesures que, segons el Govern, s'haurien de prendre de manera immediata: confinament total excepte serveis essencials; protecció a la ciutadania amb una renda de ciutadania bàsica i universal; suport a pimes i autònoms; suspensió de pagament d'impostos, lloguers i subministraments; i reforç màxim en el sistema sanitari i assistencial. "Tot això s'ha de fer junt i alhora. Sé que el futur és incert, però no ens en sortirem si prenem unes mesures i no les altres", ha reclamat.

El president ha admès que les xifres són "molt preocupants" i les afectacions greus, ha recordat que en les últimes 24 hores han mort a Catalunya 177 persones, i que la xifra total de víctimes se situa en 516.

"Amb alguns de vosaltres hem estat rivals implacables. Hem tingut discussions de duresa inaudita. Avui per mi no hi ha colors polítics, ni blocs. Jo i el Govern estem amb vosaltres pel que calgui i us demano tota l'ajuda, la generositat i el suport per fer-ho possible. És al nostre entendre l'única manera d'avançar", ha conclòs.