El Partit Nacionalista Basc, ha mostrat la seva indignació amb el pla de desconfinament del govern espanyol després que "no s'hagin tingut en compte les consideracions" que va fer la formació basca a l'últim ple del Congrés i ha carregat, com ja ha fet el president Torra, que els presidents autonòmics "siguin citats només retòricament" i que no assumeixin cap funció.

El PNB no s'ha quedat aquí i també ha criticat que no permetre als ajuntaments i Comunitats Autònomes decidir sobre el desconfinament ja que es poden adaptar millor a les particularitats de cada territori. De fet, també han afegit que agafar la província coma unitat de referència és més propi "d'un Estat unitari o fins i tot d'un període preconstitucional".

Per altra apart, la formació nacionalista ha agraït que el govern espanyol hagi "fixat un horitzó temporal" de cara a la desescalada, tot i que han assegurat que demanaran més concrecions a l'Executiu de Pedro Sánchez.

Per acabar, el PNB ha assegurat que presentarà noves propostes de resolució a la pròxima pròrroga de l'estat de l'alarma per "adequar les futures mesures de la realitat basca" i per què es retornin les competències al govern basc.