Ja hi ha més detalls, però no tots els que molts voldrien. Pedro Sánchez ha donat aquest dimarts a la tarda per a exposar el seu pla de desescalada per a tot l'Estat, que vol ser asimètric, gradual i flexible. L'han batejat com a Pla de transició cap a una nova normalitat. Aquest pla, confeccionat amb l'ajuda d'experts i científics i aprovat pel Consell de Ministres, contempla fins a quatre fases de desconfinament. Això sí, no fixa totes les dates per a cadascuna de les etapes, que estaran supeditades a l'evolució dels marcadors en cada província. La batuta en tot moment estarà en mans de l'Estat. Començarà el 4 de maig i l'horitzó és de dos mesos, fins a finals de juny. Aquest dissabte ja es podrà fer esport i sortir a passejar.

Així, hi haurà quatre fases amb quatre graus d’obertura diferents: les fases 0, 1, 2 i 3. Una sèrie de marcadors són els que permetran passar d’una fase a l’altra a cada territori. La intenció és avaluar la situació cada dues setmanes i prendre la decisió de forma coordinada entre l’Estat i les autonomies. Cada fase durarà almenys dues setmanes. D'aquesta manera, la transició durarà com a mínim sis setmanes. L'horitzó màxim és de vuit setmanes, fins a finals de juny.

L'única data fixada: el 4 de maig tots els territoris entraran en la fase 0, excepte Formentera, La Gomera i La Graciosa, que estaran directament a la fase 1. I l'11 de maig totes els territoris que compleixin els requisits passaran a la fase 1. 

La unitat territorial serà la província i l'illa. Les comunitats podran plantejar excepcions i el ministre Salvador Illa les haurà de validar. Fins que no s'acabi el desconfinament, no es permetrà el moviment entre províncies excepte casos excepcionals, recollits pel decret d'estar d'alarma. Tampoc el desplaçament a segones residències si estan en altres províncies.

WhatsApp Image 2020 04 28 at 20.58.43

Fase preparatòria: locals amb cita prèvia

En la fase 0, o fase preparatòria, “s’obriran petites escletxes d’activitat econòmica”. El president espanyol ha posat alguns exemples, com l’obertura de locals sota "cita prèvia i atenció individualitzada", com ara restaurants de menjar per emportar però sense consum al local. Aquests locals hauran de comptar amb un mostrador o mampara, i quan no sigui possible s’haurà de garantir al màxim la protecció individual. S’establira un horari d’atenció preferent per a persones majors de 65 anys.

També es permetran els entrenaments individuals d’esportistes i professionals federats, així com l’entrenament bàsic de lligues professional i l’activitat esportiva sense contacte. Es continuaran permetent els passejos de nens, adults i convivents. L’exercici s’haurà de fer de forma individual i garantint la seguretat. Es recomanarà l’ús de mascareta fora de casa, també al transport públic.

Fase inicial: reobertura de terrasses

En la fase 1, o fase inicial, es permetrà l’obertura “generalitzada” del petit comerç, excepte les grans superfícies. La limitació d’aforament serà del 30%. Quan així ho proposi el corresponent ajuntament, també es podrà reprendre l’activitat dels mercats a l’aire lliure, amb una limitació del 25% de les parades habituals. Allà on no es puguin garantir les distàncies de seguretat, només es permetrà l'entrada d'un sol client.

En el cas de la restauració, s’habilitarà l’obertura de les terrasses, sense superar l’aforament del 30%. L’ajuntament podrà ampliar l’espai disponible per aquestes terrasses, sempre que es respecti la proporció del 30% de taules/superfície. També es permetrà l’obertura d’hotels, excloent les zones comunes i amb determinades restriccions que es concretaran.

En l’àmbit cultural, obriran les biblioteques. Es permetran els espectacles culturals de menys de 30 persones en llocs tancats amb un terç de l’aforament. A l’aire lliure, la limitació serà de 200 persones, sempre que estiguin assegudes. Es podran visitar museus, també amb un terç de l’aforament i amb control d’aglomeracions en sales.

En aquesta etapa ja es permetrà el “contacte social en grups reduïts per a persones no vulnerables ni amb patologies prèvies”. Fonts del govern espanyol assenyalen que aquestes trobades podran tenir lloc tant al domicili com en els establiments permesos. Continuaran  les limitacions d’ocupació per als vehicles privats, excepte de persones que convisquin juntes.

A partir de la fase 1 també es permetran les vetlles amb “un número limitat de familiars, amb protocols de distància física i seguretat”. Els llocs de culte religiós tindran una limitació d’un terç de l’aforament.

Fase intermèdia: segones residències i casaments

En la fase 2, o fase intermèdia, es permetrà a la restauració obrir els seus espais interiors, amb un terç de l’aforament i servei exclusivament a les taules o per emportar.  Es permetrà el “contacte social en grups més amplis per a persones no vulnerables ni amb patologies prèvies”. A partir d’aquest període es podrà visitar familiars amb discapacitat en residències, però no en el cas de les residències de gent gran. També es podran celebrar casaments “per a un número limitat d’assistents”.

S’obriran al públic els centres o parcs comercials, però es prohibirà la “permanència en zones comunes o àrees recreatives”. Els comerços tindran un aforament limitat al 40%. Continuarà vigent un horari d’atenció preferent a majors de 65 anys.

Podran obrir cinemes, teatres, auditoris o sales d’exposicions amb una limitació d’un terç de l’aforament i butaca preassignada. Els espectacles culturals en recintes tancats hauran de ser amb menys de 50 persones amb menys d’un terç de l’aforament. A l’aire lliure, la limitació serà de 400 persones sempre que estiguin assegudes. Els llocs de culte tindran una limitació del 50%. 

Si bé el curs escolar es reprendrà al setembre, es faran algunes excepcions en aquesta etapa: activitats de reforç, per als nens de sis anys que tots dos pares treballin i per a la Selectivitat.

Fins que acabi aquesta fase el teletreball tindrà caràcter preferencial. Durant aquest periode es podrà viatjar a segones residències “sempre que estiguin en la mateixa província”.

Fase avançada: platges i discoteques

Finalment, en la fase 3, o fase avançada, “es flexibilitzarà la mobilitat general”, en paraules de Sánchez, tot i que mantenint la recomanació de l’ús de mascaretes, també al transport públic. En l’àmbit comercial, l’aforament s'ampliarà al 50% i es mantindrà una distància mínima de dos metres. S’aixecarà la prohibició d’ús de les zones comunes i recreatives de centres comercials. Els mercats a l’aire lliure podran incrementar l’activitat fins al 50% de les parades habituals.

En la restauració, continuarà la flexibilització, però mantenint la separació entre el públic. L’aforament dels locals s’ampliarà al 50%, tant a l’interior com a les terrasses. Es permetrà que hi hagi clients de peu, amb una separació mínima d’un metre i mig entre les persones a la barra. En aquesta fase també podran obrir discoteques i bars musicals, amb un aforament màxim d’un terç.

Ja es permetrà el contacte social amb l’únic limit de vulnerables i patologies prèvies. Es podran celebrar vetlles i casaments “amb un número més ampli d’assistents”, sempre respectant els protocols de distància física i seguretat. Les activitats culturals que tenien un aforament d’un terç passaran a un aforament d’un 50%. Les sales d’arts escèniques i musicals el tindran d’un terç.

Tots els serveis de transport públic ja funcionaran al 100%. En aquesta fase també es contempla l'obertura de platges. Això sí, fonts de l’executiu subratllen que les administracions locals s’implicaran per a garantir la seguretat.

Comandament únic

Cada fase durarà almenys dues setmanes. Algunes províncies arribaran abans a la "nova normalitat" i altres més tard. En la compareixença, Sánchez ha deixat clar que la batuta la portarà el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per garantir unes línies generals compartides i “coherents”. Ha deixat que serà asimètrica, que no serà “uniforme” per a tots els territoris. Així, s’avaluarà província per província si compleixen els criteris per avançar de fase, o fins i tot per a retrocedir. També ha deixat clar que els marcadors seran “objectius i públics” i sota criteris estrictament sanitaris. “Cada zona avançarà a la velocitat que ho permetin uns criteris absolutament objectius”, ha reiterat. 

Sánchez no ha resolt alguns dubtes, com a partir de quan es podrà visitar un familiar o un amic a casa seva. 

Els marcadors

Per avaluar la situació de cada província es tindran en compte una sèrie de marcadors establerts pels experts i cientifics que assessoren el govern espanyol. En primer lloc, “les capacitats estratègiques del sistema sanitari”, com ara l’atenció primària o el nombre de llits d’UCI. En segon lloc, “el diagnòstic i identificació de la situació concreta de la pandèmia” a cada zona. En tercer lloc, “la implantació de mesures de protecció col·lectiva en comerços, transport, centres de treball i en qualsevol altre espai públic”. Finalment, “les dades de mobilitat i les dades socioeconòmiques”.

Entre les mesures proposades en l'àmbit sanitari, hi ha la configuració de centres específics per a sospitosos de coronavirus, circuïts separats per a l’atenció presencial de persones amb simptomatologia o el reforç de l’atenció domiciliària

Successius estats d’alarma

Mentre duri aquesta desescalada, continuarà l’estat d’alarma. Pedro Sánchez ha confirmat que tornaran a demanar la quarta pròrroga de l’estat d’alarma, a partir del 9 de maig, i no ha descartat fer-ho un altre cop fins que finalitzi el desconfinament en tots els territoris. D’aquesta manera, l’estat d’alarma podria allargar-se fins a finals de juny, l’horitzó màxim amb el qual treballa el govern espanyol per a la desescalada.

Renovació del comitè

En paral·lel, aquesta desescalada comportarà una reformulació dels equips de La Moncloa. A partir de demà dimecres el comitè tècnic de gestió del coronavirus es reconvertirà en comitè tècnic de la desescalada. Tindrà un perfil molt més polític. L'únic tècnic que quedarà és el director del Centre d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón. En escena entra la mà dreta del president espanyol, el cap de gabinet Iván Redondo.

Aquest comitè de desescalada estarà presidit per Pedro Sánchez i hi estaran presents els quatre vicepresidents, Carmen CalvoPablo IglesiasNadia Calviño i Teresa Rivera. També els ministres autoritats delegades, Salvador Illa, José Luis Ábalos, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles, la ministra de Treball Yolanda Díaz i la portaveu María Jesús Montero. Assistiran a les reunions el cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo, el secretari general de la Presidència, Félix Bolaños, el secretari d'Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, i el cap de gabinet de Pablo Iglesias, l'ex-JEMAD Julio Rodríguez.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món