El govern espanyol i Ciutadans han signat el seu tercer acord en un mes. Aquest pacte ha encès immediatament les llums d'alarma en els principals socis de l'executiu, com el PNB o ERC, que veien possibles contradiccions entre uns documents i altres. No obstant això, des de La Moncloa neguen "cap contradicció". Fonts de l'executiu de coalició assenyalen que "els partits saben que el decret d'estat d'alarma és d'aplicació comuna a tota Espanya" i que "els acords assolits amb cada formació política són perfectament compatibles entre si".

El primer punt de l'acord entre La Moncloa i Ciutadans assenyala que les mesures que s'aprovin en el marc del decret d'estat d'alarma "seran idèntiques per a tota Espanya, garantint la igualtat dels espanyols en la recta final del confinament, sense perjudici de la progressió sanitària de cada territori". Això podia ser interpretat contradictori amb l'acord amb ERC i el PNB, que retorna en la fase 3 l'adopció i execució de les mesures a les autonomies. Però La Moncloa ha fet arribar els seus aclariments a les formacions catalana i basca, que han comprat.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu María Jesús Montero, ha insistit en aquesta idea. Els acords són "compatibles" entre ells i el seu govern no juga a fer "caramboles", sinó a aconseguir el màxim de suports possibles per una legislatura que es preveu turbulenta amb un Congrés dels Diputats fragmentat. Per tot això, ha tornat a fer una crida al PP, a la "sensatesa", perquè ajudi a "protegir la salut". Els ha demanat que estiguin a l'alçada, que "reflexionin si el seu vot s’està ajustant a aquesta premissa o si prefereix evidenciar davant el conjunt de la societat que té un altre objectiu".

"No es discuteix un projecte polític ni un suport al govern, sinó que els ciutadans puguin acabar aquest procés de confinament amb l’única eina eficaç que hem tingut en la lluita contra el virus”, ha defensat María Jesús Montero. Ha subratllat que hi ha uns "socis prioritaris", els que van fer possible la investidura, però que volen "ampliar la seva majoria" amb aquells que vulguin sumar-s'hi, amb la vista posada en els pressupostos de l'Estat que el seu ministeri portarà a la cambra.

Aquest cop, el govern espanyol ni ha intentat buscar un acord amb EH Bildu, després de la cua que va portar fa dues setmanes. La portaveu espanyola ha explicat que no li "consta" que hi hagi hagut converses amb els abertzales i ha remarcat que "el govern ja compta amb els suports necessaris" per tirar endavant la sisena i última pròrroga de l'estat d'alarma.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram