Fa unes setmanes ja va avisar que la geometria "ha vingut per a quedar-se". I aquest continua sent el posicionament del govern espanyol, que insisteix a continuar anant de la mà d'ERC i Ciutadans, malgrat els vetos creuats entre totes dues formacions. Però no li acaba de sortir bé, com a mostra el decret de nova normalitat, que sortirà endavant amb el  de Cs i el no dels republicans. Davant d'això, María Jesús Montero ha reclamat a la formació de Junqueras que aparqui "qüestions menors" i remi en la mateixa direcció. "És el moment de la unitat", ha defensat des de la Moncloa.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la portaveu del govern espanyol ha insistit que ara és el moment “que ens posem d’acord” per fer front a la crisi econòmica i aprovar uns pressupostos de l’Estat. Per això ha interpel·lat directament ERC, però també el PP, Ciutadans i Junts per Catalunya per a aparcar les diferències polítiques. “No hem d’estar pendents de qui fa la proposta com del continguts de les pròpies propostes”, ha reclamat.

Específicament sobre el rebuig d’ERC al decret de nova normalitat, perquè no s’havia establert un diàleg amb ells, la dirigent socialista hi ha volgut treure ferro. Els hi ha dit que, si estan d’acord “amb la lletra”, hi han de votar a favor. “Motius com si se’ls havia consultat en primera o en segona instància… No estem per a aquestes qüestions”, ha argumentat María Jesús Montero. “No és moment d’aquestes qüestions menors”, ha reblat.

La campanya del PP a Europa, qüestionant la democràcia espanyola per la gestió del coronavirus, també ha tingut resposta immediata de La Moncloa. La portaveu ha carregat amb duresa contra els populars, als qui ha acusat d’actuar “en contra dels interessos d’Espanya”. Tot plegat arriba en un moment en què s’està negociant el fons de recuperació europeu, del qual els països del sud d’Europa seran els principals beneficiaris a través de transferències i préstecs.

La ministra portaveu ha assenyalat directament la formació de Pablo Casado, que està “treballant en contra dels interessos d’Espanya” i “obstaculitzant la posada en marxa del fons de recuperació”. És per això que li ha exigit que “rectifiqui i remi en la mateixa direcció que el conjunt de forces polítiques”, com és el cas de Ciutadans, que fa campanya activa per la candidatura de Nadia Calviño a l’Eurogrup. “De cap manera es pot explicar ni justificar jugar en contra dels interessos d’Espanya”, ha denunciat. Els conservadors han de “defensar Espanya a Europa” i no “buscar ajustar comptes amb el govern”.

“Necessitem que arribi l’ajuda europea. Som dels països més castigats, la nostra caiguda del PIB serà més acusada”, ha avisat la ministra d’Hisenda. Mentrestant, però, “el principal partit de l’oposició va a Europa a parlar malament d’Espanya i a posar condicions”.

Nou estat d’alarma?

La vicepresidenta Carmen Calvo no ha descartat tornar a declarar l’estat d’alarma aquest dimarts, però Montero ha puntualitzat aquestes declaracions. No està previst. “En aquests moments la pandèmia està controlada, segueix l’evolució que preveia i hi ha un menor nombre de contagis, i per tant hi ha els instruments per acotar i limitar els brots esporàdics en zones concretes”, ha assegurat. Ha deixat clar que “no està estudiant ni a curt ni a mitjà termini tornar a declarar l’esta d’alarma”. Per contra, des de La Moncloa aigualeixen la reforma que van prometre per a prescindir de l’estat d’alarma. Fonts de l’executiu avisen que “no hi ha marc normatiu substitutiu de l’estat d’alarma”. Es plategen "millores" de la legislació sanitària. Recorden que per a tancar Madrid, per exemple, caldria autorització judicial.

 

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram