Malgrat que es tractava d'un ple històric -pel fons i per la forma- Laura Borràs i la resta de membres de Junts per Catalunya han optat per no assistir-hi, "per coherència i per responsabilitat". Així ho ha afirmat ella mateixa en un vídeo difós als mitjans de comunicació que ha servit de rèplica a la compareixença d'aquest matí de Pedro Sánchez, durant la qual ha explicat els detalls de l'estat d'alarma decretat dissabte, en un hemicicle pràcticament desert i sota desinfecció permanent

 

La cap de files de JxCat a Madrid ha assenyalat la "paradoxa" i "contradicció" que suposa que "l'OMS demana confinament total i el Congrés s'obre per fer una feina que es pot fer telemàticament". De fet, Borràs va sol·licitar a la presidenta de les Corts, Meritxell Batet, poder intervenir durant el ple de manera virtual, "com fan al Parlament Europeu". Una petició que també va fer la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, que tampoc ha anat al ple per precaució. El reglament del Congrés, però, no contempla aquesta possibilitat i cap de les dues no ha pogut respondre el discurs del president espanyol de manera directa. 

Amb tot, Borràs ha volgut traslladar el seu missatge a través d'una gravació domèstica difosa pel seu equip de comunicació. En la línia del que fa dies que reclama el president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit el "confinament total de territoris per salvar vides". 

Així mateix, ha alertat que l'abastiment de material bàsic per als equips sanitaris no està garantit i ha demanat al govern Sánchez "solucions immediates per a problemes immediats". Uns remeis que fugin dels "paternalismes i els patriotismes".