Dues idees força: reforçar l’Estat del benestar i abandonar els colors polítics. D’aquesta manera es podria resumir la compareixença de Pedro Sánchez aquest dimecres davant del Congrés dels Diputats, per donar explicacions sobre l’estat d’alarma pel coronavirus. Després de presentar les mesures restrictives però també el pla de xoc de 200.000 milions d'euros, el president espanyol ha fet una crida reiterat a la “unitat política” per fer front a la pandèmia que està colpejant Espanya. Un cop hagi passat l’emergència, ha promès, tocarà reforçar la sanitat pública i fer uns pressupostos de l’Estat “de reconstrucció social i econòmica”, per als quals ha demanat el suport a tots els grups. Com en els últims dies, en diverses ocasions ha insistit que el virus "no entén de fronteres"​. Ha avisat que "el més dur encara ha d'arribar".

El ple, per les circumstàncies, ha estat inusual. L’hemicicle estava pràcticament buit. Hi havia el president del govern espanyol, cinc ministres, cinc membres de la Mesa del Congrés, el secretari general de la cambra, dos lletrats, dos fotògrafs d’EFE en règim de pool, un uixer i una taquígrafa. En total, divuit persones. Alguns portaveus, com Laura Borràs o Mireia Vehí, han preferit confinar-se com estableixen les sanitats sanitàries i no acudir al ple. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, duia guants de làtex. Un diputat de Vox anava amb mascareta.

En primer lloc, Pedro Sánchez ha constatat que la crisi del coronavirus ha servit per a evidenciar determinades mancances, com les retallades de l’Estat del benestar durant la crisi. És per això que ha promès que, quan passi aquesta situació d’emergència, el govern espanyol “impulsarà una comissió d’estudi de la situació de la sanitat pública espanyola i elaborar un llibre blanc per ajustar el que es consideri necessari”. De la mateixa manera, ha constatat les deficiències en l’aplicació de la llei de dependència. Tot això, ha avisat, només es podrà fer amb “finançament”, amb “un sistema fiscal just”.

També un cop hagi passat l’amenaça de la pandèmia, el president espanyol ha assenyalat que tocarà “reconstruir econòmicament i socialment el nostre país”, i ha interpel·lat la resta de grups. “Temps hi haurà de fer oposició”, ha etzibat. En aquest sentit, ha reclamat el suport de tots a uns nous “pressupostos de reconstrucció social i econòmica”. Ha dit que hauran de ser “extrasocials” per protegir l’Estat del benestar. “L’experiència ens demostra cap a quina direcció hem d’anar i cap on no”, ha conclòs en aquest sentit.

Sánchez s’ha posat la vena a la ferida de les crítiques polítiques, assegurant que “amb el que sabem avui, el món no hagués actuat de la mateixa forma que ahir”, com ha passat en altres països. Durant tota la seva intervenció, en diverses ocasions, ha insistit que “una pandèmia d’aquest tipus no respecta mapes, ni administracions, ni colors polítics”, i que “no distingeix colors, idees ni fronteres”. I ha afegit: “És un enemic de tots i per tots ha de ser combatut”.

El president espanyol també ha interpel·lat la ciutadana, assegurant que “és el moment de la unitat, la responsabilitat i la disciplina social”. I ha insistit: ”Fins que la vacuna arribi, nosaltres som la vacuna, i cal quedar-se a casa”.

"El més dur encara ha d'arribar, quan el nostre sistema sanitari rebi l'impacte del major nombre de persones contagiades, quan s'acumulin els dies d'aïllament, quan es manifestin les conseqüències econòmiques de l'emergència", ha admès.

Efecte rebot

Pel que fa a l’economia, si bé ha admès que l’economia espanyola retrocedirà, ha defensat les seves mesures per reduir els danys al teixit econòmic. “Si aconseguim sostenir durant la crisi els nivells d'ocupació, al final es produirà una recuperació ràpida amb un possible efecte rebot”, ha defensat el dirigent socialista. En tot cas, ha garantit que “ningú no pot quedar enrere” i per això han aprovat un ampli decret de mesures econòmiques.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus covid-19 a Catalunya, Espanya i el món