El passat 13 de febrer, Jordi Cuixart va ser el primer dels presos independentistes en sortir de la presó per anar a treballar fora, en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari. Arran de la crisi del coronavirus, el departament de Justícia va optar per revocar aquests permisos. Ara que el govern espanyol ha relaxat part del confinament autoritzant la tornada a la feina de determinats sectors, els reclusos podran tornar a la feina. El president d'Òmnium reprendrà l'activitat presencial a la seva fàbrica aquest mateix dimecres. 

L'empresa de la qual és propietari forma part de la cadena de serveis essencials que figura al llistat del decret de la Moncloa i per això, Cuixart ha decidit reincorporar-s'hi. Això farà que un cop torni al centre penitenciari de Lledoners cada vespre, no pugui ingressar al seu mòdul habitual, sinó que haurà d'estar-se en règim especial d'aïllament, en una cel·la a part de la resta de presos que no surten a l'exterior. A més, els caps de setmana estarà incomunicat, segons ha informat Òmnium Cultural. 

Aranow Packaging Machinery, la companyia que dirigeix Cuixart, compta amb una cinquantena de treballadors i està especialitzada en el disseny i la producció de maquinària industrial per a envasats. Malgrat l'empresonament, Cuixart mai ha deixat de ser-ne el director general.  

La reactivació del 100.2 per part de la conselleria de Justícia arriba pocs dies després que es negués als presos polítics la possibilitat de passar el confinament a casa, tal com havia recomanat l'ONU. El Tribunal Suprem va intervenir directament amb una carta als funcionaris de presons en la qual els advertia de possibles conseqüències penals si s'accedia a enviar a casa els líders del procés durant l'estat d'alarma.