El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat que es confini tota la població per evitar la propagació del coronavirus i ha assenyalat que "més hores de discurs no evitaran contagis".

"El patriotisme d'estat ha de deixar pas al coratge polític", ha reclamat en una carta dirigida als socis de l'entitat. Cuixart ha criticat el paper que ha adquirit l'exèrcit des de la declaració de l'estat d'alarma i ha lamentat que "la sagrada unitat d'Espanya no s'imposa només a les llibertats col·lectives, sinó també a l'exigència mèdica.

"Els únics a qui devem obediència aquests dies són als professionals sanitaris i dels serveis que s'hi deixen la pell en condicions extremes", ha assegurat. A més, ha considerat "miserable i immoral" el pressupost militar de 8.000 milions d'euros anuals.

Cuixart també ha llançat un missatge d'optimisme i ha fet una crida a "viure cada moment present com a un moment complaent". "Estigueu ben atents, perquè rere cada contratemps hi ha un aprenentatge i una oportunitat de millora", ha afirmat el líder d'Òmnium, empresonat a Lledoners.

També ha apel·lat els socis a sentir-se "vius" com a "un dels millors antídots contra la frustració". Al sector cultural, afectat per la cancel·lació d'esdeveniments i també de la festa de Sant Jordi, els ha traslladat el compromís de l'entitat: "Compteu amb nosaltres en aquesta lluita compartida", ha dit, "perquè la cultura és la quotidianitat dels valors en els quals ens movem per la vida".

Per la seva banda, l'entitat ha recordat que ha tingut sempre una clara voluntat d'incidir i ser útil al conjunt de la societat. "És per això que des del primer dia de la crisi estem posant tota l'estructura de l'organització al servei de la ciutadania i les institucions sanitàries. Per contribuir a sortir d'aquesta crisi fent xarxa i per seguir donant el millor de nosaltres mateixos, com fem en la lluita per la cohesió, pel dret a l’autodeterminació i perquè la cultura ho inundi tot", han conclòs.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat