Només són 850.000 els madrilenys afectats pel confinament de 27 zones sanitàries. Però des de Sanitat volen ampliar el seu abast territorial, en forma de recomanació. La Moncloa una crida a tots els ciutadans de la Comunitat de Madrid perquè “limitin al màxim la mobilitat”. De fet, des de l'executiu no descarten l’adopció de mesures addicionals en el marc de l’espai de cooperació acordat entre Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso aquest dilluns. El govern espanyol, però, ha respost al president Quim Torra que no “estigmatitzi” cap comunitat amb recomanacions de no viatjar.

Davant d'aquesta recomanació, el govern espanyol ha replicat que ja estan coordinant-se contínuament amb les comunitats. “Respectem les paraules del senyor Torra, però no estan d’acord amb la situació que es planteja”, ha respost la portaveu María Jesús Montero en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. “No s’ha d’estigmatitzar cap comunitat autònoma”, ha rebatut. Ha subratllat que “tots junts i units és l’única forma que tenim per a doblegar la corba” i que “l’important és que tots col·laborem en el si del Consell Interterritorial”.

dedb07b4c4b1de7bd47fe4059c84ceb401b2e534

D'esquerra a dreta, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, la portaveu del Govern, Maria Jesús Montero y el ministre de Sanitat, Salvador Illa / EFE

En paral·lel, Salvador Illa ha posat de manifest la “preocupació compartida” entre els dos governs per la situació de la capital espanyola. Per això ha considerat “molt rellevant” l’entesa assolida ahir, amb una taula de diàleg que ja ha començat a treballar amb reunions de les diferents unitats. Ha assenyalat que el clima és “molt positiu” i que ara toca “actuar amb determinació i prendre el control per estabilitzar i doblegar la corba de la pandèmia”. Ha considerat "pertinent" treballar amb un "esquema de fases" com el de la fase de desescalada.

El ministre de Sanitat ha reiterat la seva crida als madrilenys a “restringir” els seus moviments a “allò que és essencial”, perquè així “ho fa recomanar la situació”. En aquest sentit, ha apuntat que ja es veurà si de la taula amb el govern madrileny en surten “mesures addicionals”. Tampoc no ha descartat exportar el model a altres territoris si fos necessari. Per altra banda, si bé la decisió correspon a Ayuso, Salvador Illa ha considerat que ara per ara “no és moment d’activar l’estat d’alarma”.

Pedro Sanchez Isabel Diaz Ayuso banderes reunio - Efe

Perdo Sánchez i Isabel Díaz Ayuso van presentar ahir un acord de cooperació / EFE

Madrid es planteja ampliar l'abast

En una entrevista a Onda Cero aquest mateix matí, Isabel Díaz Ayuso ha admès que es plantegen la possibilitat d'ampliar les restriccions més enllà de les 37 zones bàsiques de salut on ara s'apliquen. De la mateixa manera, la presidenta madrilenya tampoc no ha descartat mesures a tota la Comunitat de Madrid, ni adoptar restriccions en l'àmbit de l'oci.

Taula de diàleg, encallada

Mentrestant, la taula de diàleg continua allà on era: congelada. María Jesús Montero ha insistit que la seva aposta per a “resoldre un conflicte nociu” és la via del diàleg, i que la seva predisposició hi és per a reunir-la “tan aviat com sigui possible”. En aquest sentit, ha assegurat que segueixen “com al principi oberts” per a convocar-la. I ha passat la pilota a la Generalitat novament: “Aquesta voluntat s’ha d’acompanyar també d’una voluntat dels diversos integrants del Govern de Catalunya perquè aquesta trobada es produeixi”.

Calendari pels pressupostos

En tant que ministra d'Hisenda, també ha detallat el seu calendari per als pressupostos de l'Estat. Ha dit que la redacció està "molt avançada, al 80%", i ha confirmat el seu full de ruta. Aquest passa per aprovar el sostre de despesa a finals de setembre, presentar el projecte al Congrés durant el mes d'octubre i aprovar-los definitivament a finals de desembre o principis de gener. Ha reiterat la seva voluntat de "parlar amb tots els grups polítics que no s'autoexcloguin", i ha tornat a fer una crida explícita al cap de l'oposició Pablo Casado perquè abandoni "estratègies d'altres èpoques".