Res de “derogació íntegra” immediata de la reforma laboral del PP. Des de La Moncloa, després de l’incendi provocat per l’acord rectificat amb EH Bildu, es remeten al seu programa de govern de coalició. La portaveu María Jesús Montero ha subratllat que aquest parla de l’aprovació d’un nou Estatut dels Treballadors per substituir la normativa laboral de Rajoy. I aquest es confeccionarà a foc lent, a través del diàleg social. Així tracten de calmar els ànims de la patronal CEOE, que s’ha aixecat de la taula. “Tot el govern hi està compromès”, ha deixat clar. També la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño.

Aquestes paraules arriben després de 48 hores convulses, amb l’acord entre el PSOE, Unidas Podemos i EH Bildu que establia la “derogació íntegra” de la reforma laboral abans que finalitzi l’estat d’alarma. Amb pressions de Calviño, des de La Moncloa van acabar rectificant, assegurant que el compromís era el de l’acord del govern. Tot i així, hi ha hagut veus dissonants, entre vicepresidents: Iglesias continua parlant de derogació íntegra i Calviño diu que aquest debat és “absurd i contraproduent”.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari d’aquest divendres, María Jesús Montero ha volgut deixat clar que, malgrat que pugui haver-hi “diferents sensibilitats” —sense entrar-hi gaire—, el govern està “compromès en la seva totalitat en el compliment d’aquest acord programàtic”. I ha afegit en aquest sentit: “L’acció el govern de la derogació de la reforma laboral, que és un concepte, s’anomena nou Estatut dels Treballadors”. Ha denunciat el que considera "soroll interessat", perquè "en tots els governs hi ha diferents sensibilitats".

Després que la CEOE s’hagi aixecat de la taula tripartita, la portaveu de l’executiu ha defensat que “per al govern és imprescindible el diàleg social”, i que és aquí on es negociarà la substitució de la normativa laboral. “Els fruits que ha donat han estat evidents”, ha defensat Montero. Ha subratllat la pujada del salari mínim interprofessional o l’acord per als ERTO i la seva pròrroga. Ha contraposat que la reforma laboral del PP “no va ser pactada amb ningú”.

Marcant diferències amb Bildu

Preguntada al respecte, Montero ha volgut marcar distàncies amb EH Bildu, amb qui “ens diferencia pràcticament tot” més enllà de la pròrroga de l’estat d’alarma. Ha subratllat la lluita del PSOE “contra el terrorisme” i ha rebutjat que els abertzales no condemnin l’atac al domicili de la secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia. “Les diferències són manifestes i palpables, però allò fonamental era preservar la salut dels ciutadans”, ha conclòs.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram