El coronavirus avança imparable a l’Estat espanyol. Aquest dimarts ja eren 39.673 casos positius i 2.696 morts, sense haver arribat encara al pic. Malgrat la duresa de les xifres, que colpegen el país, des de La Moncloa no altera la seva estratègia. Un cop més, el manual de comunicació del govern espanyol ha passat per assegurar que les mesures adoptades són “les més dràstiques” d’Europa i el món. L’única nova mesura: prorrogar l’estat d’alarma dues setmanes més i demanar a la ciutadania espanyola que compleixi les mesures. Ha demanat el suport de tots els partits a aquesta allargament.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat novament que “Espanya ha adoptat el paquet de mesures entre les més dràstiques del conjunt de països desenvolupats”. De la mateixa manera, ha subratllat que el grau de compliment de la ciutadania també és “dels més alts” del món. “La millor nova mesura és demanar que es continuïn complint aquestes mesures i que ho continuïn fent fins al dia 12 d’abril”, ha conclòs.

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat que “hem entrat en una fase decisiva” i que aquesta crisi “està posant a prova” la societat espanyola. Per això ha reclamat estar “units i esperançats que aquestes mesures que s’estan adoptant ens permetran sortir victoriosos”. Per això caldrà “disciplina individual i col·lectiva” i seguir sempre el que diuen les autoritats sanitàries.

Montero ha vaticinat que aquesta experiència servirà per “aconseguir una societat més cohesionada, humana i justa” i també “més conscient del paper imprescindible de l’Estat del benestar”.

 

Pròrroga de l’estat d’alarma

Entre els acords del Consell de Ministres, destaca la de sol·licitar al Congrés dels Diputats l’autorització per a prorrogar l’estat d’alarma fins a la mitjanit del dissabte 11 d’abril. Demà serà debatuda i votada a la cambra baixa espanyola, i si surt endavant caldrà un Consell de Ministres extraordinari. “Som conscients de la duresa d’haver de prorrogar-lo, però creguin-nos, és imprescindible per a guanyar definitivament aquesta batalla”, ha defensat Maria Jesús Montero. Les condicions seran les mateixes que estableix el decret d’alarma i les mesures complementàries aprovades amb posterioritat.

Per altra banda, el govern espanyol ha donat via lliure a diversos fonts del pla de xoc econòmic. Entre ells, la transferència de 300 milions d’euros a les comunitats autònomes per a “reforçar les polítiques socials i d’atenció a les famílies, especialment les de major vulnerabilitat”. També el fons de 25 milions d’euros per a beques menjador i un primer tram de la línia d’avals per a empreses, pimes i autònoms. El primer tram seran 20.000 milions d’euros dels 100.000 milions compromesos. Quan s'esgoti aquest primer tram, ha aclarit Montero, “de manera automàtica entraran la resta de quantitats”.

Finalment, el govern espanyol ha acordat la modificació de l’acord que prohibia els vols directes des d’Itàlia. Es farà una excepció per als espanyols que es trobin en aquest país i hagin de ser repatriats. Un cop a Espanya, hauran de sotmetre’s a quarantena a casa i seran supervisats per les autoritats sanitàries.

consejo ministros sanchez coronavirus Pool Moncloa/J.M. Cuadrado

Videoconferència verificada pel CNI

El Consell de Ministres s’ha celebrat a les instal·lacions de la Direcció de Seguretat Nacional. Hi han assistit presencialment Pedro Sánchez, els ministres Salvador Illa, Fernando-Grande Marlaska, Margarita Robles i José Luis Ábalos i la portaveu María Jesús Montero. La resta de membres de l’executiu hi han participat per videconferència, excepte Irene Montero i Carolina Darias, infectades per coronavirus, i la vicepresidenta Carmen Calvo, hospitalitzada per una infecció respiratòria i a l’espera dels resultats del text.

Segons expliquen des de La Moncloa, “per garantir la seguretat de la comunicació telemàtica del Consell, la videoconferència està assegurada mitjançant línies i malles, estrictament verificades pel CNI, l'autoritat nacional de seguretat”.

Incògnita de Calvo

Sobre la vicepresidenta primera Carmen Calvo, que diumenge a la tarda va ingressar en un hospital per una infecció respiratòria, no hi ha novetats. Entre les proves que se li van realitzar hi ha el test per coronavirus, i, segons el govern espanyol, encara no tenen resultats sobre aquesta prova. Ja han passat dos dies des que s’hi va sotmetre.

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món